Lank (Úsvit): Co se týče fungování policie, tak tam politika nepatří

02.02.2017 11:52

Projev na 54. schůzi sněmovny 2. února 2017 k Závěrečné zprávě vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prověření činnosti příslušníků Policejního prezidia České republiky, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policie České republiky a státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s reorganizací ÚOOZ a ÚOKFK Policie České republiky k 1. srpnu 2016.

Lank (Úsvit): Co se týče fungování policie, tak tam politika nepatří
Foto: Archiv ML
Popisek: Martin Lank

Já tady mám už máloco přidat, protože všechno prakticky řekl pan předseda Blažek. Jak už tady zaznělo, závěrečná zpráva byla naší komisí schválena jednomyslně.

Já si dovolím jenom velice stručné shrnutí. My jsme v rámci vyšetřování vyslechli celkem 21 svědků a jenom jejich výpovědi zabraly 64 hodin. Celkem se nám v komisi pro vaši představu sešlo 4 128 stran nejrůznějších dokumentů, ať už jde o protokoly ze svědeckých výpovědí, dokumenty, které jsme si vyžádali ze strany policie nebo státního zastupitelství, ale třeba i podání, které nám na komisi chodila ze stran občanů - podání bylo zhruba 57.

Závěrečná zpráva se dá shrnout ve stručnosti asi takto. Organizační změna je plně v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra. Někomu se to nemusí líbit, ale je to tak. Faktem je ale i to, že vedení policie z našeho hlediska zásadně podcenilo komunikaci připravované změny, a to jak směrem dovnitř policie, tak směrem k veřejnosti. I díky tomu se otevřel prostor ke spekulacím o důvodech reorganizace a k politizaci celé věci, a to někdy dost nevybíravé. Je ale potřeba dodat, že tyto spekulace zůstaly jen v rovině spekulací a tvrzení proti tvrzení. Přesvědčivé a jasné důkazy na podporu těchto spekulací nedokázala předložit ani jedna strana sporu.

Osobně jsem rád, že se alespoň podařilo vyvrátit tvrzení o brutálních únicích informací ze strany nejvyššího vedení policie a podařily se odhalit věci, které jednoznačně potřebují napravit nebo vylepšit a k tomu by mělo směřovat i naše usnesení, které vám vzápětí předložíme, nebo které už předložil pan předseda Blažek.

Jak bude fungovat policie pod novou střechou? Nicméně alespoň pro mě osobně stále zůstává s otazníkem a nejspíš se ani nikdy nedozvíme, jestli organizační změna měla nějaký zásadní dopad na vyšetřování závažné trestné činnosti. Hodnotit totiž můžeme pouze věci, které se stanou, a ne věci, které by se možná někdy stát mohly.

Závěrem mi dovolte, abych poděkoval jak panu předsedovi Blažkovi, tak všem členům vyšetřovací komise za to, že naše jednání bylo velice věcné, velice seriózní a podařilo se nám jej udržet téměř čistě mimo politickou rovinu, protože podle mého skromného názoru, co se týče fungování policie, tak tam politika nepatří.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.