Lank (Úsvit): Juncker je zodpovědný za brexit a měl by odstoupit

28.06.2016 17:29

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny dne 28. 6. 2016

Lank (Úsvit): Juncker je zodpovědný za brexit a měl by odstoupit
Foto: Archiv ML
Popisek: Martin Lank

Hezké odpoledne i ode mě vážené kolegyně, vážení kolegové. Rád bych požádal o zařazení zcela nového bodu s názvem Výzva Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k odstoupení předsedy Evropské komise Jeana Claude Junckera. Pan ministr zahraničí Zaorálek - bohužel nepřítomný - škoda, chtěl jsem mu popřát všechno nejlepší k dnešnímu svátku - tak pan ministr zahraničí už v neděli v otázkách Václava Moravce vystoupil a souhlasil s tezí, že Juncker je zodpovědný za brexit a měl by odstoupit.

Vyzývat ho k tomu ale nechce. My naopak tvrdíme, že Česká republika musí být sebevědomou zemí a proto, když pan ministr zahraničí k tomu nemá odvahu, tak musí výzvu místo něj formulovat Poslanecká sněmovna. Jean Claude Juncker je symbolem bruselské arogance. Evropská unie má jeden přínos, který nikdo nezpochybňuje a to je společný trh. A k tomu se musíme vrátit.

Juncker je ale tím, kdo svou povýšeneckou a egoistickou politikou dělá z Evropské unie svěrací kazajku a vyhání z ní členské státy včetně České republiky. Příčina brexitu totiž neleží v Británii samotné. Myšlenky na odchod rostly dlouho a dozrály právě kvůli aroganci bruselských elit pod Junckerovým vedením. Kdyby nás Juncker týden co týden nebombardoval absurditami, kdyby systematicky nepodrýval suverenitu členských států, žádné referendum by v Británii s největší pravděpodobností nikdy nebylo. A ani my bychom po něm nevolali.

O úmyslech jeho a dalších unijních lídrů po odchodu Británie ale není příliš pochyb. Místo toho, aby se chytli za nos a začali přemýšlet, kde se stala chyba, že Britové volili odchod z unie - a místo toho, aby hledali cestu, jak unii zreformovat, aby zbylým členských státům stálo za to v ní zůstat - tak sám předseda Evropské komise Juncker naopak nadává Britům do dezertérů, kteří si nezaslouží žádnou milost.

Vyjednávání o brexitu bude především o tom, jestli si Británie bude moci i po odchodu z Evropské unie ponechat výhody v podobě volného pohybu zboží a služeb.

Zdůrazňuji, že tyto výhody nejsou nijak vázány, nebo přímo vázány na členství v Evropské unii. Je v zájmu všech, aby mezi Británií a Evropskou unií nebyly znovu vztyčené celní a daňové bariéry.

Přesto Junckerova slova jsou, zdá se, úvodní výstřely v obchodní válce, kterou chce s Británií vyvolat, aby si na nepoddajném Londýnu zchladil žáhu.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ani v nejmenším nepochopil, proč Británie odchází a proč po referendu voláme i my a další státy. Místo, aby byla podstatným způsobem revidována politika Bruselu, Juncker ohlašuje, že chce brexit využít k tomu, aby se rozšířila eurozóna a eurem se platilo v celé Evropské unii.

On prostě vůbec nepochopil, že vlna nevole je odpor právě proti stále těsnější unii a diktátu Bruselu.

Sečteno a podtrženo, Juncker jako vrcholný představitel Evropské unie nese hlavní vinu za selhání a rozkladné procesy v unii. Ve svých reakcích také jasně ukázal, že není schopen sebereflexe svého chování a nemíní měnit svou arogantní politiku síly, kterou používá vůči členským státům. Místo racionálního vyjednávání o brexitu chce vést politiku spálené země a všem neposlušným dokazovat, že mimo unii nelze existovat. Ale lze.

Namísto revize evropských smluv chystá další útoky vůči suverenitě České republiky i dalších států. Takové chování nezadržitelně povede k dalším exitům a ke konci společného trhu, který je pro Českou republiku chtě nechtě naprosto zásadní.

Proto navrhujeme, aby Poslanecká sněmovna vyzvala předsedu Evropské komise Jeana-Claude Junckera k rezignaci. Na jeho místo musí nastoupit někdo, kdo reformuje Evropskou unii, naváže standardní obchodní vztahy s Británií, ale hlavně vrátí unii do stavu před Lisabonskou smlouvou, tedy do stavu, kdy Brusel nemohl a nesměl zasahovat do výsostných suverénních záležitostí jednotlivých států a kdy jsme mohli bez vedlejších efektů těžit z přínosů společného trhu. To je totiž jediná varianta spolupráce, na které existuje široká shoda a která je do budoucna udržitelná. Děkuji vám za pozornost a doufám, že i za podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…