Láska (Zelení): Boj o záchranu Cibulky nechci vzdát

24.08.2015 11:22

Senátor za Stranu zelených (SZ) Václav Láska chystá na sobotu 29. srpna od 14:30 akci v parku u zámečku Cibulka. Zámeček do květnového zásahu policie sloužil jako squat. Smyslem akce je upozornit na kulturní význam této stavby a na díry v české legislativě, kvůli kterým je těžké donutit soukromého vlastníka chátrající kulturní památky k zodpovědnosti. Senátor Láska bude na akci rovněž informovat o tom, jaké kroky lze pro záchranu Cibulky v současnosti učinit. Akce se zúčastní zástupci občanských iniciativ, Prahy 5, hlavního města i samotní squatteři.

Láska (Zelení): Boj o záchranu Cibulky nechci vzdát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Zámeček Cibulka donedávna obývali squatteři, kteří využívali chátrající budovu jako komunitní centrum. Po sporu s majitelem ale byl squat letos v květnu policií vyklizen. Kauza poukázala na problém mnohých pražských památek, o které se jejich majitelé nestarají. Stejně tak majitel Cibulky ani po několikanásobných výzvách ze strany pražských památkářů a městské části pořád nečiní nic pro to, aby Cibulka jako součást architektonického dědictví nezchátrala a nespadla. Senátor Václav Láska chce touto akcí připomenout slib pražských památkářů, že pokud majitel zámečku Cibulka do léta nepředloží konkrétní projekt, jak chce chátrající památku opravit, přijdou vysoké pokuty.

"I když současná legislativa nedává mnoho prostoru donutit soukromého vlastníka kulturní památky k zodpovědnosti, nechci boj o záchranu Cibulky vzdát. Snažím se o to všemi prostředky. Proto chci u zámečku Cibulka uspořádat akci pro veřejnost, na které bych rád připomněl kulturní význam tohoto objektu. Věřím, že podobné akce a tlak veřejnosti pomůžou nejenom k donucení k odpovědnosti vlastníka objektu, ale i k činu dotčené správní orgány," senátor Strany zelených pro Prahu 5 a 13 Václav Láska.

“Praha 5 považuje za svůj prvořadý cíl záchranu této historické usedlosti. Je potřeba najít pozitivní řešení, snažit se dohodnout se všemi zainteresovanými. Komunikujeme s majitelem usedlosti. Dohodli jsme se s ním na tom, že městská část pořídí stavebně technický posudek a statický posudek, abychom zjistili skutečný stav objektu. Požádali jsme o představení studie či projektu. Snažíme se dohodnout a využít všech svých možností, kterých bohužel není mnoho,” říká místostarosta Prahy 5 Lukáš Budín (SZ).

Program akce:

14:30 - 15:00 Co se stane s Cibulkou?
Vystoupí senátor Václav Láska, místostarosta Prahy 5 Lukáš Budín a předseda občanského sdružení Cibulka Pavel Karous
15:00 - 15:15 Hudební vystoupení
15:15 - 16:00 Beseda: Squatting a sociální bydlení
Vystoupí náměstek primátorky Matěj Stropnický a vedoucí mediálního odboru České pirátské strany Ivan Bartoš a další hosté
16:00 - 17:00 Piknik a hudební vystoupení



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…