Laudát: Jak ze sebe zmasírovaná ČSSD dělá blbce a idioty, kteří neví, o čem hlasují

25.07.2014 12:20

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 7. 2014

Laudát: Jak ze sebe zmasírovaná ČSSD dělá blbce a idioty, kteří neví, o čem hlasují
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Já jsem se domníval, že dnes ten bod proběhne následujícím způsobem. Ve středu jsme končili tím, že pan předseda Sněmovny Hamáček otevřel debatu. Připustil, nebo potvrdil, že ji vlastně otevřel de facto i pan ministr financí Babiš. Debata začala, a dneska ráno přijde a řekne, že všichni víme, kde jsme. Prostorově si dokážu představit a vím, kde jsem. Co se týká procedury projednávání zákona, tak to se přiznám, že jsem úplně někde jinde než pan předseda Hamáček. Už i pokud by jel tím, že znova byla otevřena debata, proběhne debata v plné šíři, to znamená bude umožněno všem poslancům k tomu vystoupit. Potom si zřejmě již zmasírovaná část sociální demokracie ze sebe udělá blbce a prohlasujete si zelenou naftu bez pozměňovacího návrhu pana poslance Urbana. A i tak je to na ústavní žalobu.

A jak tady pan místopředseda Gazdík přečetl výrok Ústavního soudu, tak by záležitost měla být poměrně výrazně jednoznačná. Nicméně pan předseda Hamáček, obávám se, vrší chybu na chybu. Nevhodný postup bohužel už ve středu začal tím, že se snažil při třetím čtení zbavit poslance možnosti vystupovat. Nakonec od toho ustoupil. Prosím, je jedním z nejvyšších ústavních činitelů této země, a myslím si, že skutečně hraje o svoji politickou pověst a budoucnost, pokud se takto chová. V jeho případě je to pro mě obzvláště veliké zklamání.

Já už nevím, jestli mám reagovat, už to tady zaznělo i z úst pana místopředsedy Gazdíka na výrok pana Babiše. On skutečně chce vládnout sám, vás tady k tomu nepotřebuje. V těch našich pravidlech se nevyzná, jsou mu ukradená. Nicméně já bych řekl jeden takový příměr. Občas, když nějaký ministr jel 150, 180 kilometrovou rychlostí, tak média z toho udělala náramné show spíše než to, že je to zavrženíhodné chování. Víte, my nastavujeme vzorec chování občana, jestliže nebudeme dodržovat ani my zákony a pravidla, která jsme si stanovili, tak jak chceme po občanech, aby je dodržovali?

Víte, kdy došlo k zásadní erozi státní správy v oblasti stavebnictví v Praze? Svého času proběhla načerno rekonstrukce nebo nějaká přestavba, dostavba, je to už řadu let, ještě koncem 90. let, fotbalového stadionu Sparta. A tehdejší pan primátor, tam se sešli na nějakém otvíracím mejdanu, a všichni se tam náramně bavili tím, jak samozřejmě naoko byli pobouřeni tím, že poměrně velká investiční akce tam proběhla načerno. Jenže od té doby, ona to sranda nebyla. Od té doby už samozřejmě že došlo k výraznému změkčení podmínek, ohýbání pravidel, a ty důsledky jsou v řadě případů fatální, nejenom pro památkovou zónu, ale pro celou Prahu. Jsou fatální pro mezilidské vztahy. Takhle se přece chovat nemůžeme.

Pan Gazdík tady přečetl výrok Ústavního soudu. Co se týká omezení diskusí, tak jenom upozorňuju, že je jiný výrok Ústavního soudu. My jsme si nikdy nedovolili, a trávili jsme tady noci, zamezit opozici, nebo vůbec všem poslancům, protože já předpokládám, že i poslanci sociální demokracie sem budou chodit, těch 16, jeden po druhém, a budou tady přednášet sebemrskačskou kritiku tak, jak tomu je v Číně, jak pochybili, jací jsou to idioti, že nevěděli, o čem hlasují. Myslím si, že ta interpretace směrem k médiím z úst pana premiéra Sobotky je urážlivá. Přece my si tady nemůžeme nechat líbit to, aby premiér této země o nás prohlašoval, jestli on se cítí, že neví, o čem hlasuje. Já zcela otevřeně řeknu, že vám řeknu, v kterém bodě nebudu vědět, o čem hlasuji. V bodě, až přijde na řadu zákon o státní službě.

Kdo z vás bude vědět, o čem se tam jedná? Když ani není jasné, ke kterému základu byly načítány pozměňovací návrhy. A nechce se mi věřit, že předseda strany tímto způsobem, přes média, uráží vlastní poslance, a oni k tomu mlčí. Naprosto neuvěřitelná věc.

Nicméně v případě, že pan předseda Sněmovny Hamáček nezmění názor, tak se přihlásím s přednostním právem po přestávce, kterou si hodlám vzít, protože to je nová skutečnost, tak jak začal tuto schůzi. Tak jenom chci říct, že se mi nechce věřit, že prostě neví - Milan Urban samozřejmě, to je jediný, který na svém návrhu trvá a my jsme ho podpořili. Je jiná situace, než byla v době ekonomické krize. Je jiná situace, než byla v letech 2006-2007. Nicméně na obdobné zákony byl připodepsán k jeho návrhu už 18. 6. 2008 jistý Václav Votava, zpravodaj materiálu, kolem kterého tady vznikla celá mela, Lubomír Zaorálek, který tady také vystupoval proti panu poslanci Urbanovi, Robin Böhnisch, Jeroným Tejc, Pavel Ploc a další a další. Vybral jsem si jenom ty, kteří tady jsou. Tady byly mnohokrát obsáhlé diskuse, a já vám je tady po přestávce připomenu, z těch let, a byly natolik výrazné, padala tam ostrá slova, a byly natolik výrazné, že není přece možné, aby poslanci nevěděli. Proto se chci důrazně ohradit. Zrovna tak jako poslanci TOP 09, všichni věděli, pro co hlasují, a ve finále je nesvéprávných těch 126 poslanců, takže více než ústavní většina odhlasovala zákon jako celek, a ten měl odejít do Senátu. Takže já vůbec nechci rozumět tomu, jakým způsobem jsme tady uráženi.

Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že jsem očekával zcela jiný začátek schůze, zcela jiný průběh tohoto bodu, tak mi dovolte, abych požádal jménem klubu TOP 09 o přestávku v délce trvání jedné hodiny. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…