Laudát (KAN): Babišovu nákupu penzistů zvoní hrana

17.02.2020 15:48

Komentář na facebookovém profilu k růstu inflace

Laudát (KAN): Babišovu nákupu penzistů zvoní hrana
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Není to tak dávno, co Babiš odmítl penzijní reformu se slovy, že "není potřeba, on bude penzistům přidávat". Jen o pár pátků později už mluvil jinak a založil vlastní "penzijní komisi", když předtím znectil ve věci Maláčovou. Jak moc je nutná reforma penzí, jak moc je potřeba do systému dostat více peněz, nejen ad hoc přidáváním, ale systémově vázanými financemi, možná ukáže už letošní rok.

Babišovi a jeho nohsledům ekonomický budíček zazvonil poměrně brzo po novoročním veselí. Český statistický úřad přišel minulý týden se studenou sprchou. Lednová meziroční inflace je 3.6%. Česká národní banka svojí fiskální politikou míří mimo inflační cíl 2%. Už jsme na fenomén inflace asi zapomněli, když oněch 3.6% je nejvíce za posledních 8 roků. Od nového roku dostali penzisté přidáno 900 korun (z toho 136 korun nad zákonnou valorizaci). Poslední oficiální číslo ČSÚ z loňského června říká, že tehdy byl průměrný důchod 13 408 korun. Po lednovém navýšení bylo spočítáno, že stoupne o 764 koruny na 14 172 koruny. A nyní už si můžeme shánět data a pohrávat si s výpočty, o kolik navíc reálně zůstane důchodcům na zlepšení života. Informace o nárůstech cen se výrazně týkají komodit, které jsou životně důležité, ať jste penzista, nebo student, ať jste dosáhli na průměrný důchod, nebo ne - potravin, bydlení, elektřiny a vody. Podle některých očekávání zdraží bydlení a nájem o 5%, potraviny až o 8% a tím to nekončí, ale začíná.

Není nereálný scénář, že na konci letošního roku v peněžence penzistů nula od nuly pojde, nebo dokonce budou chudší než na jeho začátku. A s ekonomickým růstem to taky nevypadá růžově. Postupně se snižují odhady růstu české ekonomiky, a to nikdo neví, jak moc a kolik černých labutí (neočekávaných událostí) a s jakou razancí nás může zasáhnout. Celých šest roků mělo ANO a ČSSD na to, aby například v penzijním systému nastartovali obě strany rovnice - příjmy do systému/ výdaje ze systému penzistům. Kromě nezodpovědných líbivých gest neudělali nic. Dokonce pokus o reformu z éry Nečasovy vlády zadupali do země bez alternativy. Podle řady náznaků se jeví, že možná už letos se "hostinský" chystá vystavit účet. A budeme platit všichni za vládu nezodpovědnosti. Tak už to bývá.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…