Laudát: Švýcaři jsou úplně nejhorší. Já jsem tam bloudil hladový, v životě už tam nechci jet

02.03.2016 18:40

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 2. 3. 2016

Laudát: Švýcaři jsou úplně nejhorší. Já jsem tam bloudil hladový, v životě už tam nechci jet
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Děkuji za slovo. Dámy a pánové, nevím, jestli by ještě k tomu měla být seriózní diskuse po některých vystoupeních tady. Samozřejmě jestliže Němci mají o svátcích či víkendech, v neděli zavřeno, tak nám výrazně omezují práva. To je přece jasné, když tam jedete a neseženete nic k jídlu. Na pana předkladatele... A myslím si, že se vměšují do našich záležitostí všechny sousední země tím, že brutálně takto omezují práva. A Švýcaři jsou úplně nejhorší. Já jsem tam bloudil hladový a už do té země v životě nechci jet. (Smích a pobavení části poslanců.)

Skutečně když někde jsem, tak chci české standardy, to znamená, že najdu obchod, kde se najím, nebo seženu potraviny a podobně. Takže ono to srovnávání s okolními zeměmi... Kéž byste tedy tak srovnávali nevím, ale ve Švýcarsku asi nemají EET, mají ale zase na druhé straně majetková přiznání a sousedé se udávají, a když vám řeknou, že si chcete postavit garáž a oni chtějí z tyček model 1:1, tak ho musíte postavit. Výsledkem je stejně naprostý architektonický chaos, co jsem tam tak koukal.

Takže si myslím, že z tohohle pohledu bych byl rád, když tady mluvíte o tom, že v okolních zemích je něco normálního, tak je tam normální, až na vzácné výjimky, že například nemají totální šmírování živnostníků hospodských přes elektronickou evidenci tržeb, nemají naprosto nadbytečná kontrolní hlášení, prostě mají systém, že cílí na těch dvě tři procenta nepoctivých a těch devadesát devět osm nebo devadesát sedm procent podnikatelů nechají na pokoji, nezatěžují je, nedělají jim časové i finanční peklo. To je normální ve většině zemí, když už se bavíme o tom Německu.

V případě, že půjdete na standardy jejich demokracie, pak bych možná přežil, že byste tady o třech čtyřech pěti svátcích si prosadili zavřené obchody, kdyby to bylo za tuto cenu. Ale tu cenu vy nenabízíte. Vy nabízíte návrat k socialismu, čehož smutným dokladem bylo vystoupení pana kolegy, pana předsedy klubu KDU Miholy.

To skutečně bylo budování socialismu v Čechách par excellence, nebo v České republice. Mně je to skutečně líto. Dnešek možná je větším mezníkem, prvním krokem k té cestě zpátky.

Na konci svého vystoupení dám procedurální návrh, abychom přerušili tento bod do 1. dubna 2019, anžto předpokládám, že v té době již bude vybudován reálný socialismus a že už vlastně nebude co řešit, protože prodejny se vrátí tam, kde byly, na maso se budou stát fronty, i v sobotu ráno, banány nebudou, to bude luxusní zboží. Takže si myslím, že potom nebude žádný důvod ponoukat prodavačky a prodavače, abych se zachoval genderově, aby chodili o svátcích prodávat, pokud ještě nějaké svátky budou, protože já jsem narozen a žil jsem větší část života v éře socialismu, a tam sice byly obchody zavřené, hospody musely kvůli tomu, aby se pracující lid neunavil, zavírat v deset večer maximálně. (Do sálu vchází z obou stran větší počet poslanců a náhle se silně zvyšuje hladina hluku.) Bylo to sváděno na tropení výtržností a rušení nočního klidu. Výborný život to byl zejména pro studenty, kteří dnes dostali takovou ránu 17. listopadu.

Ale přece jenom, abych z tohoto nestoudného návrhu nedělal frašku, připomínám jenom, že i na hospodářském výboru bylo poměrně veselé jednání. Více takovýchto návrhů, které občerství naši mysl.

Tak teď zcela seriózně. Za prvé pan Mihola a další zřejmě neví něco o impulsivním prodeji. Je řada věcí, které si, a je to dokonce až 25 procent zboží, které si člověk koupí, kupující, jestliže v nějakém obchodě je, on podvědomě vnímá reklamu a podvědomě vnímá to, jaký má velký nákupní košík, všechny tyhle metody jsou vymakané. A statistici spočítali, že až 25 procent věcí si člověk koupí, pokud je vidí, a i zboží, dokonce i potravin. V případě, že je nevidí a přijde tam jiný den, tak už je nekoupí. Nevím, jestli teď se vám dobře rozdává, žijete relativně v klidu díky ekonomickému oživení, ale přijdou doby, kdy tomu tak nebude. Ta nervozita ve světě už začíná a myslím si, že vám ztuhnou rysy, a zejména chudákům voličům, až sem zase někdy ta ekonomická recese přijde. To potom z toho vašeho rozdávání jim bude velice těžko. Takže 25 procent rovnou za tyto dny můžete s velkou pravděpodobností, možná v českých podmínkách to může být buď vyšší, nebo nižší, rovnou odepsat.

Uvědomte si, že to zboží někdo vyrábí, někdo dodává. Vy tady mluvíte o hypermarketech, ale v návrhu zákona přece nejsou nadnárodní řetězce. Tam jsou prodejny, všechny prodejny nad 200 metrů. Takže kdybych měl zahradníka, někdo mu prohlásí, že má prodejní plochu, že má zahradu, kde má ty stromky, nad 200, tak i v sezóně ho vyřídíte, on nebude moct prodávat svoje produkty. Nevím, jak budou chápány například takové ty různé farmářské trhy, jestli to bude sčítaná plocha, i když ty zaniknou kvůli EET, pokud se něco nezmění. Ale jestli ta plocha bude celá, nebo nebude.

Ale všem bych řekl jedno. Co těm Miholům a dalším je do toho, kdo se jak živí, kdo jak pracuje, kdy pracuje a kde pracuje? Nezlobte se na mě, ale to je přece svobodná volba každého jedince. Každý má právo se rozhodnout. Samozřejmě někdy ekonomická realita, že jestliže nemůže pracovat v tomhle místě, tak velmi obtížně hledá jinde. Ale vy tady dělíte občany na několik kategorií. Rozhazujete podnikání na několik kategorií, nebo minimálně na dvě na základě prodejní plochy.

(Hluk v sále.)

Nevím, jestli skutečně si ještě připadám normální v téhle parlamentní společnosti, když vůbec takovéhle zákony sem někdo nosí. Mně to skutečně nepřijde normální. Nicméně abych dlouho nezdržoval, i přestože sociální demokracie má takové priority, jako aby mohl pan Rafaj vybírat nějaké pokuty, ale zatím je nevybírá nic, i když avizoval velkou ránu na září minulého roku směrem k významné tržní síle, tak jsme tady ztráceli desítky hodin a na výborech další desítky hodin projednáváním tohoto nesmyslu, až jste to s úporností prosadili. Teď tady máme prodejní dobu v maloobchodě, omezení. Také to je velikánská priorita.

Na druhou stranu hoří výběr elektronického mýtného a ztráta 27 milionů korun denně, schválíte tady paskvil v podobě kontrolního hlášení s drakonickými sankcemi, aby teď jste řekli, že ten zákon vlastně ani nemusíte dodržovat, my vás pokutovat nebudeme, pak tu protlačujete další a další naprosto zbytečné body na úkor toho, co je skutečně reálně potřeba. Leží tu desítky mezinárodních smluv. Ono vám to přijde možná formální, že ony přece počkají a když už se na ně dostane, tak zpravidla to nikdo nějakým způsobem nevetuje, nezdržuje, až na výjimky, jako je mezinárodní smlouva s Ukrajinou, ale za tímhle vaším chováním jsou prošustrované miliardy nebo miliony, stamiliony českých obchodníků, které, když není smlouva o zabránění dvojího zdanění nebo o ochraně investic - a tohle všechno pro vás nejsou priority. Tohle pro vás nejsou priority, pro vás jsou priority takovéhle nesmysly. Kecat lidem do života, nařizovat, šmírovat je a, nezlobte se na mě, to, co se odehrává v tomto volebním období se zvýšenou gradací poslední měsíce, tak to je skutečně útok na všechno, co se tady odehrávalo po 17. listopadu. Na to všechno dobré, myslím, zatímco to, co byste měli honit a trestat, to neděláte. To, co byste měli řešit, to neřešíte.

Dámy a pánové, dávám procedurální návrh, protože to je nejrychlejší cesta, jak tuto ostudu smést se stolu, aby tento bod byl přerušen do 1. dubna, do apríla 2019. Děkuji.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.