Laudát (TOP 09): Je čím dál obtížnější zbavit se nemakačenků ve firmách

07.09.2016 17:20

Projev na 49. schůzi sněmovny 7. září 2016 k návrhu za změnu Zákoníku práce - zrušení karenční doby:

Laudát (TOP 09): Je čím dál obtížnější zbavit se nemakačenků ve firmách
Foto: Hans Štembera
Popisek: V horní části Václavského náměstí u sochy sv. Václava měla svůj program TOP 09. Na snímku František Laudát

Asi nepřekvapím, když řeknu, že TOP 09 nesouhlasí s tímto zákonem, s touto novelou. A skutečně před zavedením karenční doby jsme měli rekordní nemocnost v Evropě. Najednou po zavedení začala rapidně klesat. Samozřejmě možná ti, kdo jste tady byli v minulém volebním období si pamatujete na srdceryvná vystoupení dr. Ratha, jak v tomto případě, tak i zejména v případě zdravotnických poplatků. Jak se nešťastní chudí chodí věšet. Každý ví, že je to naprostý nesmysl, hloupost. A myslím si, že podobně u zdravotnických poplatků jste to zamítli. Bylo to zbytečné, bylo to hloupé. Samozřejmě dneska je to překrýváno, že ve státní kase, vzhledem k tomu, že nedochází ke stahování dluhu, tak je peněz dost. Příjmy státní kasy rostou.

Nicméně musí se pamatovat i na horší časy. Stále jak v odborné veřejnosti, tak mezi politiky se dohadujeme, jak je to s cenou práce v České republice. To, co říkal kolega Stanjura platí, že tímto bychom zvýšili náklady na cenu práce, a tak aspoň ponechme stávající stav. Domnívám se, že společensky existuje až na výjimky konsenzus, že toto je přijatelné řešení a nechoďme další cestou k tomu, aby to bylo masově zneužíváno. Sice nepředpokládám, že už bychom se vraceli k tomu, že v České republice dramaticky rostla nemocnost na podzim. V pátek a v pondělí, pak se v Siemensi nechali udělat nějaké analýzy, že v té době se sbírají brambory. To si myslím, že u nastupujících generací už asi nebude až tak akutní problém. Nicméně chytráků, kteří půjdou, máme čím dál obtížnější zbavit se nemakačenků ve firmách. Firmy s tím mají veliký problém. Myslím si, že přidávat k tomu, aby tam byli a zneužívali institut nemocenské je velmi špatně.

On se zneužívá i dneska. Už to tady říkali. Zaznělo od mých předřečníků, že jakmile má buď pracovní problém anebo hrozí problémy firmy, tak se to i nadále masově zneužívá v takovýchto firmách, že odcházejí. Najednou onemocní. Také vyzývám k tomu, abychom vzali rozum do hrsti a zamítli tento předklad. Děkuji.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.