Laudát (TOP 09): Když někde cítíte velké riziko, tak si s sebou vemte policii

09.06.2017 15:14

Projev na 57. schůzi sněmovny 9. června 2017 k Vládnímu návrh zákona, kterým se mění zákon o České obchodní inspekci a zákon o ochraně spotřebitele:

Laudát (TOP 09): Když někde cítíte velké riziko, tak si s sebou vemte policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Když se tady, hnutí ANO, pane místopředsedo, dámy a pánové, tak rozčilujete a žádáte omluvu, tak já se taky připojím k paní kolegyni Černochové a vyzvu vás, abyste se omluvili za svého předsedu.

Víte, já jsem pamětník a ono vždycky na začátku volebního období, jak někdo prolomí bariéru toho slovníku, pak už se to nese v celé sněmovně po zbytek volebního období. V minulém období sem nastoupily Věci veřejné a skutečně se nějak dařilo asi dvě schůze udržet dekorum. I celý nesvůj byl jistý David Rath a prvně tady něco vypálil a pak už to jelo po zbytek volebního období a samozřejmě to gradovalo. To za prvé.

Za druhé. Sociální demokracie teď má strach, co se bude dít po volbách, když Babiš hodně vyhraje. Lidovci jsou div ne bojovníci za záchranu demokracie, aspoň to slyším. Tak vážení, tohle je třetí instituce - nebo nevím už kolikátá, možná ještě větší, která bude mít policejní pravomoci, jestli vám to nedochází. Kdo tady na to upozornil v prvém čtení k vašemu překvapení, protože nikdo to nečetl, jsem byl já. A přiznám se, že ČOI není úplně nějaké mé téma a kdybych náhodou nezachytil v rozhlase zprávu, že i budou měnit identitu, tak možná že bych to zachytil až ve druhém čtení. Protestovali tady, nebo se to nezdálo, a cítili jste se zaskočení. To vám v žádném případě nebránilo, abyste neodhlasovali hlasy koalice to, že příslušné výbory bezpečnostní, aby to prošlo, aby se tím zabýval také, protože ČOI patří pod průmysl, průmysl patří resortně pod hospodářský výbor. Vy jste to zablokovali. Přitom tam je zakopán pes a mluvil tady o tom - a velmi vážný pes - kolega Váňa. Takže vedle toho, že to, co je legitimní a rozšiřují se významně pravomoci, patří do resortu Ministerstva vnitra. To má mít svoji policii, má ji.

Dost jsme tady posílili armádu. Pak si svoji vlastní policii kvůli odchodu Šlachty začal budovat přes celní správu exministr financí Babiš. No a na průmyslu úředníci, protože já neobviňuji pana exministra Mládka, ale úředníci si vymysleli, že vlastně i Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo mít svoji policii. Takže v tom případě asi by bylo na místě, že by tady vystoupil ministr zdravotnictví Ludvík a řekl, že také žádá. Protože já nevím, jestli jsou ohroženi víc záchranáři, kteří jsou napadáni v kritických situacích psychopaty, často možná i ze strany zraněných lidí, a jsou mezi velmi rizikovými. Jestli přijde také ministr dopravy Ťok, že potřebuje svoji policii, i když na železnici je... Protože jestli je někdo výrazně víc ohrožen - a slyšel jsem o incidentech a napadeních průvodčích a průvodců, nikoliv o tom, že by to s Českou obchodní inspekcí bylo až tak žhavé. A já jsem říkal po prvním čtení v hospodářském výboru, na tom dalším jsem nebyl, protože jsem byl služebně mimo, nicméně jsem říkal zástupcům ČOI - přece když někde cítíte velké riziko, tak si s sebou vemte policii. A pokud vím, ty zásahy, aspoň tedy před televizními kamerami, se dějí ve spolupráci s policií.

Já říkám, pozastavme ten zákon, dokud nepřijde pan Ludvík, nepřijde Ťok a možná by se našli další. U životního prostředí, že jo. Jít a někoho napadnout, že porušil životní prostředí... Pan Brabec, zametač průšvihů, ekologických, pro jisté firmy a holdingy, by si asi taky měl pořídit bezpečnostní sbor. Proč oni ty pravomoci nemají? Vždyť přece ti postižení, kterým můžou dávat miliónové pokuty a ještě větší... Může jim jít také o život nebo o zdraví. Kde se to zastaví? Vy vůbec totiž nevážíte váhu toho, jak tyhle zákony můžou být ohýbány a zneužívány.

Já tady vyzývám lidovce a sociální demokraty, ať přestanou s tou šaškárnou namlouvat lidem, že teď oni budou ti bojovníci za svobodu a demokracii. Protože tady to je další ze zákonů nebo z novel zákonů, která bojuje proti svobodě, která dává kvůli dekám, bramborovým hrncům nebo já nevím, co všechno... Nemluvím o těch velkých rybách kolem čerpacích stanic. Ale tam říkám - proč s sebou na tato jednání a zásahy nepřizvou policii? Máme policajtů dost, na počet obyvatel nejvíc v Evropě, takže proč ne. A proč doteď to šlo.

Já jsem chtěl, aby doložili, kolikrát byl nějaký činitel obchodní inspekce napaden, kolikrát došlo k fyzické újmě, kolikrát byl verbálně napaden. Nedostali jsme žádná čísla, pokud se tak nestalo na minulém hospodářském výboru. Neříkejte tady o demokratickém projednávání. Chcete tam dávat v tom jednom paragrafu pravomoc větší, než má většina pracovníků tajných bezpečnostních služeb policie. Vy jste zablokovali, aby se tím tady ve Sněmovně zabýval příslušný výbor. Nemluvte o férovém projednání této záležitosti. To prostě není fér. S tím byste se měli nějakým způsobem poprat. Proto je zcela legitimní a na místě procedurální návrh vrátit to druhého čtení a tuhle věc napravit.

Já si za téhle situace vůbec nejsem jistý, že projde návrh kolegy Váni, který dal pozměňovací návrh, který by tuto pravomoc vyloučil. Skutečně takhle to dál nejde. Tak řekněte na rovinu všichni z koalice, že budujete totalitní stát, že občané jsou od toho, aby sloužili státu a byli terorizováni státem, nikoliv, že si zřizují svůj stát na to, aby jim sloužil. Celé čtyři roky to tady ohýbáte do naprosté nehoráznosti. A že to Babiš nepoužívá, uvidíte po volbách. Já znám z politiky z Prahy řadu příkladů, kdy si to někteří gauneři připravovali čtyři roky a pak udeřili. Neříkám, že to uděláte, ale řada z vás tady stejně jaká já nebude. Upozorňuji vás, že první obětí takových manýrů se stávají ti, kteří tu cestu umetli. A vy ji umetáte. Vy tři: KDU-ČSL, hnutí ANO a sociální demokracie. To je prostě realita. A lžete lidem, prostě lžete lidem, co děláte ve skutečnosti!

Ještě poznámku k tomu, když kolega Stanjura pozval pana Kolovratníka na rozpočtový výbor. Myslím si, že pan Kolovratník by utrpěl šok, protože konečně začaly vypadávat po třech a tři čtvrtě letech volebního období pravdivé informace o tom, v jakém skutečném stavu je státní kasa. Nemáte peníze na krytí zákonných nároků, například ve školství. Nevíte to? Zeptejte se svého nového ministra financí. Posíláte to pod vodu. A Kolovratník, který bojuje, to mu musím přiznat, za to, aby tahle země investovala do dopravní infrastruktury, by se dozvěděl velmi nepříjemnou věc, a sice, že na investice nebude, nebo za cenu, že zdvojnásobíte státní dluh švihem. Prostě nejsou peníze, čtyři roky jste vyžírali ekonomický růst a velmi rádi se stále vracíte do minulosti a srovnáváte to s tím. Pan ministr financí se teď nestačí divit, když otevřel ten pomyslný trezor na Ministerstvu financí, co tam našel. Trochu mi to připomíná, myslím že londýnské Timesy, které napsaly: "Tak dlouho se dělaly různé deriváty a investiční balíčky a když se otevřely při finanční krizi v roce 2008, tak to pěkně zapáchalo". Tak asi víte, co v těch balíčcích, pod které se podepisovaly největší celebrity bankovnictví světa, asi bylo.

Mně to začíná připomínat, že státní kasa je také toxická. (Poznámka poslance Raise k poslanci Laudátovi mimo mikrofon.)

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, nepokřikujte po sobě, vážení poslanci a poslankyně. Máte-li potřebu vystoupit, můžete na mikrofon.

Poslanec František Laudát: Já se přiznám, že tady poslední dobou tolik nevystupuji, takže to snad ještě snesete.

Chci vám jenom říct, až budete brečet za rok, za dva, kam jste to dopracovali s touto zemí, a teď se to týká zejména hnutí ANO, abyste věděli, že vám to někdo říkal, co pácháte, na čem se podílíte. Posloužíte někomu jako užitečný víte co.

K vlastnímu. Já jsem navrhoval, a doufám, že to tam někde je, aby zákon byl zamítnut ve třetím čtení. Dával jsem myslím i návrhy, ono se to tady už nějakou dobu projednává, na to, aby se to vrátilo do předchozích čtení. Dneska padl další návrh, takže o tom hlasovat budeme. Skutečně vás varuji, abyste takovéhle další zákony schvalovali. S prominutím přestaňte blbnout. Skutečně nevytvoříte totálně bezpečnou zemi, nebo za cenu, že už tady nebude svoboda, že budete každého šmírovat na každém kroku, jako pražské vedení radnice totálně neschopné, je to poprvé od 90. roku, kdy neinvestuje. A jediné, na co se zmůžou, že někomu přihrají kšeft a budou montovat další a další kamery do ulic. To je výborné. To je jediná investice za celé čtyři roky jejich fungování, na kterou se zmůžou. To, že lidem neuleví a že samozřejmě doba předběhla vývoj, je další věc a vy to samé budujete pomocí legislativy.

Já vás velmi úporně prosím, zamítněte zákon, nebo ho vraťme. Moc rád bych tady slyšel oficiální stanovisko a detailní analýzu toho, co se v ČOI dělo, jak zasahovali, aby dali čísla na stůl. Já je neznám, nevidím, neslyšel jsem. Ať dají na stůl proč. Tady se jenom říkají obecné věci. Ale popravdě řečeno, když máte vymahače kolem insolvencí a podobně, mají i vymahači svoji policii? Proč jste neupravili, když tady byl insolvenční zákon, že si mají změnit identitu? Já si myslím, že každý má konat jasně, otevřeně a čestně. Policie má svá čísla, tam to je na místě. Ale nezlobte se na mě, bude to obrovsky zneužíváno. Já jsem po prvém čtení na hospodářském výboru před tím varoval, protože tam nejsou kontrolní mechanismy. Teď se tady bavíme o tom, že všechny služby, které mají silové pravomoci, budou pod kontrolou Sněmovny, i které byly nově ustanoveny, kde je jakýkoliv další vyšší stupeň kontroly nad ČOI. Jestli by mohl pan ministr a všichni, kdo chcete pro zákon hlasovat, tak tady nastupte a začněte říkat: ano, ČOI a možné zneužívání této pravomoci bude kontrolovat ten, ten a ten. A nemůže to kontrolovat instituce, která to provozuje. To se asi domluvíme, že to tak je.

Sami vidíte, že i u policie jsou problémy s GIBSem, a to je odtažen od policie, a přesto jsou jisté problémy zřejmě díky minulým vazbám, nebo nevím. Zrovna tak je problém u lékařů, kdy v malém českém domečku ruka ruku myje. Ale tady dokonce není zpětná pojistka pro to, kdo by je tedy kontroloval, když už bych to připustil. A skutečně uvažte, tady samozřejmě jde o hospodářskou trestnou činnost, nejde o násilné trestné činy, tak mi řekněte, prosím, kde tam ta pojistka je.

Aby nebyli někteří poslanci nervózní, že mluvím ještě déle, už skončím. Nicméně znovu na vás apeluji. A nebo přestaňte v předvolebních kampaních lidem lhát a řekněte jim, co skutečně máte za lubem. 

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…