Laudát (TOP 09): Lobismus, klientelismus, pokrytectví, to je reálná politika vlády

09.12.2015 11:51

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 12. 2015

Laudát (TOP 09): Lobismus, klientelismus, pokrytectví, to je reálná politika vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Aby nebylo mýlky. Rudo oranžovo babišovská koalice schválila novelu zákona, která, jak tady pan Kováčik říkal, že to je obchodní válka, já si nemyslím, že vyjednávání v ekonomice je válka. Oni žijí v atmosféře války, měli pořád nějaké třídní nepřátele, takže je krátili o hlavu a podobně.

Nicméně to, co chci říci - že tady slyším poznámky zleva - to co chci ale říci, co jste udělali. Vy jste tím, že jste zamítli ten pozměňovací návrh pod označením A, tak jste řekli jednoznačně, že fandíte jedné straně toho obchodního vztahu, tím dává - nevím jestli jisté nebo nejisté účinné ostří - jedné straně proti druhé straně, která také může mít významnou tržní sílu. Je to škoda, že se tímto způsobem chováte, takže prosím poslance ANO, aby příště alespoň neohlupovali a neobelhávali veřejnost a profesní organizace tím, že je to nesmyslný zákon, že nevidíte potřebu změny, a pak se tady chováte přesně opačně.

Tady nejde o zběsilost - to k předřečníkovi, proč jsme tomu bránili a chceme bránit všemu, co vede k socialismu. Každý tenhleten váš zákon, který tady tlačíte, tak jde úplně proti smyslu toho, co ve světě je osvědčeno, co funguje. Takže to je ideový střet, skutečně ideový střet, jen jde o to, jaký bude výsledek. Byl bych rád, když se ukáže, že jste střelili mimo, tak abyste z toho vyvodili politickou odpovědnost a nezalhávali zase a nevytahovali náhradní témata apod. Tady přesně ukazujete, o co vám jde. Zvýhodňovat protekcionalismus, zvýhodňovat jednu stranu tržních vztahů v jednom segmentu a je škoda, že i na opakované výzvy panu premiérovi - (k předsedající posl. Jermanové: mohu poprosit o klid ve Sněmovně?)

Slyšeli jste to tady mnohokrát, bylo to na hospodářském výboru, který byl mimořádně začátkem července kvůli tomu. Padal jeden jasný dotaz, také proto se to tak táhne, já jsem čekal, že pan premiér konečně osvětlí, kdo byl konkrétně ten, kdo na vládě nebo v nějakém procesu projednávání vyndal tu jednu stranu těch tržních vztahů. To jsme se nedozvěděli.

Takže takhle si představujete transparentnost. Tady v praxi ukazujete, že ani náhodou. Lobismus, klientelismus, pokrytectví, to je vaše reálná politika, na kterou bohužel doplatí občané.

Děkuji.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.