Laudát (TOP 09): Na tohle muzeum svobody budu hrdý

15.01.2016 8:24

Nejpozději za dva roky by měli mít Češi další muzeum. Bude v jednom z domů v malé obci Všetaty. V domku, ze kterého se před 47 lety časně ráno vydal na cestu do Prahy Jan Palach.

Laudát (TOP 09): Na tohle muzeum svobody budu hrdý
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Muž, kterým se snažil probudit lidi z beznaděje začínající komunistické normalizace. Svoboda, spravedlnost a pravda se v té době potkávaly s narůstající lhostejností společnosti. Normalizace se sice odehrávala v zemi okupované cizími armádami, ale jejími vykonavateli byla část našich spoluobčanů. S dědictvím jejich zrady se vyrovnáváme dodnes. Jan Palach a jeho následovníci zvolili podobu výzvy, která mířila na svědomí, proti malověrnosti, strachu a sobectví svých současníků. Sami trpěli těžko představitelným způsobem, aby druzí mohli žít ve svobodě, pravdě a důstojnosti.

Velká část národa přesto v následných desetiletích přistoupila na život v ponížení, strachu, lži a klamu. Náročné svědectví mladých hrdinů stvrzené smrtí je závazkem svědomí všech lidí dnešních i budoucích dnů. Kdykoli se nám něco nedaří, zažíváme bolest, o něco přicházíme, vzpomeňme si na Jana Palacha či Jana Zajíce a poměřme svůj problém, smutek, neúspěch s jejich činy. Kdykoli naši politici či podnikatelé upřednostní svůj osobní prospěch, či ambice před lidskými právy, připomeňme jim Ryszarda Siwce, který se upálil na protest proti naší okupaci 8. září 1968 ve Varšavě. V dnešním světě již nejsme MY a ONI. Dnes jsme všichni MY. Utrpení lidí na druhém konci světa je i naším utrpením, nesvoboda lidí v geograficky vzdálených zemích je i naší nesvobodou.

V souvislosti se současnými problémy Evropy stále více mluvíme o našich civilizačních hodnotách. Podvědomě tušíme, že materiální blahobyt nám na obhajobu smyslu naší existence stačit nebude. Cítíme, že odpoutání se od duchovního rozměru našeho života, nám může přivodit vytěsnění naší kultury, kterou po tisíciletí vytvářeli naši předkové. Jan Palach a jeho následovníci nám předali jasný odkaz, co je v životě podstatné a co nikoli. Odkaz, který nám sděluje, co je na počátku našeho způsobu života, co je v základech naší kultury. Jsou to hodnoty. Nebude klidu a stability v naší společnosti, pokud svoboda se bude krčit v žebříčku preferencí většiny naší společnosti daleko za koníčky a trávením volného času. Je velmi nebezpečné pro budoucnost našich dětí, pokud za obránce našich hodnot se prohlašují lidé, kteří v minulosti aktivně podporovali totalitní režim a dnes se snaží dostat celou společnost i každého jedince pod svoji kontrolu. Naše společnost se nachází v situaci, kdy se rozhoduje o svém dalším směřování. Svoboda není zadarmo.

František Laudát, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.