Laudát (TOP 09): Něco se děje, lidé odcházejí i ze třetího pilíře

23.10.2015 20:04

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny dne 23. 10. 2015

Laudát (TOP 09): Něco se děje, lidé odcházejí i ze třetího pilíře
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Dámy a pánové, vážený pane místopředsedo, už jenom velice stručně. Nechci zdržovat ten průběh. Je škoda, že předchozí bod trval tak dlouho, že se nedostaneme na to, abychom občanům mohli široce vykládat o tom, co ve skutečnosti je elektronická evidence tržeb.

Už to zaznělo mnohokrát, ale přesto předpokládám, že to poslední projednávání zopakuji základní fakta. V rámci volebního a povolebního populismu rušíte část penzijní nebo penzijní reformu, které již příprava stála docela dost peněz, vyžádala si veliký čas. Za další - sice s velkým humbukem vznikla takzvaná Potůčkova komise, nicméně prostě postupně i z mediálního prostoru mizí, čím dochází zřejmě nápady a práce, tak tím mizí i prostě naděje, že v souvislosti s tím, že něco rušíte, tak přijdete s nějakým alespoň nástinem řešení.

Přes opakované výzvy, aby tady své řekla například paní ministryně práce, tak už je typické pro tento bod, že od samého začátku do prakticky samého konce tady není. Ministryně práce a sociálních věcí tady není, protože zřejmě asi nemá co říci nejenom těm 83 tisícům lidí, kteří se do druhého penzijního pilíře přihlásili, ale fakticky ani dalším mladším generacím, pro které speciálně byl tento nástroj určen, aby se mohli postarat o svoji budoucnost.

Místo toho tady pouze zazněly obecné floskule, analogické s tím, a samozřejmě beru, že to sociální demokracii kdysi vyhrálo volby - zrušíme třicetikorunový poplatek ve zdravotnictví a ono to bude výborné. Dneska těžce tyto peníze chybějí a pak se hledají nástroje a zbytečně zase na některé jiné věci se peněz nedostává, jak jste tady ukázali v předchozím bodě například pro obce.

V logice věci toho, jak si vládní koalice prohlasovala obrání obcí o peníze, které jim příslušejí, tak se domnívám, že jste měli tento bod stáhnout a říci současně - jestliže nevracíme obcím peníze nebo nevracíme se k předchozí legislativní úpravě, co se týká daní pro obce, tak nebudeme rušit ani druhý důchodový pilíř. Férové zacházení s obcemi by bylo, že byste zrušili druhý penzijní pilíř a zároveň vrátili legislativu daňovou do stavu před tím, protože tyto úpravy byly skutečně směřovány na to, že přece jednou z nejvyšších priorit naší společnosti je, aby lidé byli v sociálním systému zabezpečeni na stáří. Takto se chovala předchozí vláda, takto se nechováte vy.

Bohužel přes mnohé výzvy, podobně, jako je to i u jiných zákonů, nezaznělo tady od premiéra této země, kdy koalice přijde s nějakým systémem nebo s opravou, rozšířením a podobně, penzijního systému.

V této diskusi se už dál dostal rozpočtový výbor, protože součástí pozměňovacích návrhů, když to řeknu zkráceně je 7 x Zavadil, který se snaží - a my tyto pozměňovací návrhy podpoříme - alespoň částečně zatraktivnit třetí pilíř. A určitě by bylo zajímavé, kdybyste všichni věděli o diskusi, která na rozpočtovém výboru k této záležitosti probíhala, zda to tedy má být salámová metoda k tomu, že ze třetího pilíře postupně vznikne pilíř, který bude analogický druhému, to znamená, bude to nástroj jak vrátit do penzijního systému, pokud nechcete rovnou žebračenku, k čemuž vaše kroky směřují pro budoucí penzisty a možná už i pro stávající, takže zásluhovost se bude nějakým způsobem řešit a šance bude ve třetím pilíři.

Velice kvituji, že z úst pana kolegy Zavadila při té příležitosti na rozpočtovém výboru zazněla i jedna zajímavá věc, na kterou jsem tady upozorňoval před časem, že se něco děje a že lidé odcházejí ze systému i ze třetího pilíře. A nejsou to malá čísla. Je otázka, zda se jedná o přechodný jev, a nebo zda to bude nějaký systémovější problém. Riziko vidím v tom, že vy svými vystoupeními - a teď myslím zejména sociální demokracii - jste hluboce do lidí zaseli nedůvěru vůbec v systém spoření na penzi ve fondech. To považuji za obrovský problém. A možná - neznám přesnější analýzu - že to mohl být jeden z důvodů proč.

Jak to vidím, tak odpovědi od této vlády, od pana premiéra, kterému už ani nestojí za to tady zůstat do 14. hodiny u této záležitosti, na jasné slovo, kdy vládní koalice předloží novelu zákona o penzijním spoření, se nedočkáme. Obcím jste dneska peníze nevrátili, takže ať si to voliči proberou sami. Děkuji za pozornost.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.