Laudát (TOP 09): Nové vládní rozdělení daní poškodí čtvrtinu obcí

17.12.2015 14:22

Až čtvrtina obcí získá méně peněz ze státem vybraných daní. Poté, co začne platit vládní novela rozpočtového určení daní, kterou schválila Sněmovna.

Laudát (TOP 09): Nové vládní rozdělení daní poškodí čtvrtinu obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Návrh sice zvyšuje podíl obcí na vybraném DPH, zároveň jim však výrazně snižuje daňové příjmy z podnikání fyzických osob. Poslanci klubu TOP 09 a Starostové v minulosti opakovaně navrhovali a prosazovali úpravy podílu pro obce bez nepromyšlených experimentů.

„Z obcí přicházejí alarmující informace. Ukvapená vládní novela je poškodí, například jedna z obcí ve středních Čechách v důsledku změn získá do rozpočtu další 1 milion korun, ale zrušení motivační složka ji připraví o více než 6 milionů,“ říká poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Návrh Kovářové na zvýšení podílu pro obce na 21,4 procent z vybraných daní už od 1. ledna 2016 neprošel na plénu Sněmovny o pouhých pět hlasů. Přestože měl podporu výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Vládní senátoři pak v Senátu navrhli totéž, ale až od 1. ledna 2017. Navíc k tomu připojili velmi sporné zrušení motivační složky. Fakt, že vládní koalice ruší i motivační složku, díky které obce získávají 30 procent z vybraných daní z příjmů fyzických osob z podnikání, finančně poškodí celou čtvrtinu z více než 6 200 existujících samospráv v České republice.

„Navrhovali jsme proto, aby se schvalování zákona přerušilo do té doby, než ministr financí vyčíslí dopady této změny nebo navrhne, jak jejich výpadek příjmů stát vyřeší. Koalice i toto odmítla. Ministr Babiš asi není schopen takovou analýzu udělat,“ uvedl předseda poslaneckého klubu František Laudát.

Při předchozím projednávání vládního návrhu novely zákona o rozpočtovém určení daní v Poslanecké sněmovně ministr financí soustavně odmítal návrhy opozičních poslanců na navýšení podílu obcí na výnosu DPH. Proti vládnímu návrhu prosazenému v Senátě, který pro obecní rozpočty znamená nepromyšlenou změnu v obecních rozpočtech, se postavil také Svaz měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv ČR.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…