Levá (KSČM): Schválení evropské novely zákona o autorském právu vítám

11.12.2013 22:39

Cílem novely autorského zákona schváleného dnes vládou je řešit tíživou situaci četných výkonných umělců, zvláště studiových hudebníků, kteří se dnes dožívají vyššího věku a podle stávající doby ochrany přicházejí o příjmy z nahrávek (např. hudba 60. let přináší zisky, ale oni už ztratili autorské právo).

Levá (KSČM): Schválení evropské novely zákona o autorském právu vítám
Foto: Štěpán Kotrba
Popisek: Poslankyně Ivana Levá

Zákon zavádí společnou unijní definici tak zvaného osiřelého díla. Definuje vyhledávání totožnosti autora v případě vydaných neperiodických publikací, periodického tisku a veškerých uměleckých děl. Cílem je hromadná digitalizace a následné zpřístupnění dosud nevyužitého evropského bohatství.

Novela zákona předpokládá zavedení jednotné unijní on-line databáze osiřelých děl a dalších osiřelých předmětů ochrany. Zákonné ustanovení bude platit jen pro instituce s „posláním ve veřejném zájmu“ – knihovny, muzea, archivy, veřejnoprávní rozhlas a TV, v jejichž archivech se osiřelá díla nacházejí. Zpřístupnit díla lze pouze prostřednictvím internetu, nepřipouštějí se žádné výjimky komerčního charakteru. Bude zavedena zákonná licence pro osiřelá díla.

Vzhledem k tomu, že je ČR povinna začlenit evropskou směrnici do české legislativy, jsou jmenované výhody novely nad její zápory.

K záporům patří, že zákon, bohužel, zřejmě dopadne na spotřebitele (zvýší se vstupné na hudebně dramatická díla i ceny nahraných nosičů s těmito nahrávkami), možná i na kupující nenahraných nosičů.

Přesto se domnívám, že schválení novely přinese spíše pozitivní efekt.

Ivana Levá, stínová ministryně pro resort kultury a mediální politiky

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…