Levice: Gratulujeme Pedro Castillovi k vítězství v peruánských prezidentských volbách

26.07.2021 11:28

Komentář na facebookovém profilu k prezidentským volbám v jihoamerickém Peru.

Levice: Gratulujeme Pedro Castillovi k vítězství v peruánských prezidentských volbách
Foto: levice.org
Popisek: Levice

Strana Levice gratuluje Pedro Castillovi k vítězství v peruánských prezidentských volbách.

José Pedro Castillo Terrones, který bude do funkce inaugurován 28. července, se narodil jako třetí z devíti dětí v rodině dvěma negramotným farmářům v regionu Cajamarca, jedné z nejchudších oblastí v Jižní Americe. Po povinné vojenské službě se stal učitelem na škole v městečku Puña. Škola byla známá tím, že byla postavena lokální komunitou bez státní pomoci poté, co vláda neposkytla peníze na stavbu. Kromě učení byl Castillo pro školu také uklízečem a kuchařem, neboť škola neměla dostatečné prostředky na více zaměstnanců.

Do národního povědomí se Castillo zapsal v roce 2017, kdy vedl celostátní učitelskou stávku proti chudobě mezi žáky a studenty. Peru zaznamenalo silný růst díky minerálnímu bohatství, ale kvůli privatizační a neoliberální ekonomické politice několika pravicových vlád se bohatství koncentrovalo v rukách úzké skupiny lidí. Po více jak měsíci stávky, vláda ustoupila, a výrazně zvětšila rozpočet pro vzdělávání, díky tomu byla postavena řada nových škol, a modernizováno vybavení těch stávajících.

Castillo oznámil svou kandidaturu v roce 2020 poté, co ho k tomu vyzvaly peruánské učitelské odbory v návaznosti na totální selhání vlády pokračovat ve výuce v době lockdownu. Navzdory slibům, že vláda poskytne tablety pro studenty bez mobilů, přes které bude moct výuka pokračovat, žádná pomoc nedorazila.

I přes nenávistnou kampaň, kterou proti Castillovi vedla většina médií, která vyhrožovala, že socialista Castillo přivede Peru k bankrotu, a obviňovala ho ze spolupráce se Světlou stezkou (peruánská maoistická organizace, kterou velká část zemí považuje za teroristickou) vyhrál Castillo v prvním kole, a stanul proti extrémistické političce Keiko Fujimori, kterou porazil v druhém kole. Castillo se tak stane prvním prezidentem od návratu Peru k demokracii, který nepochází z tradičních vyšších vrstev.

Ačkoliv volby proběhly před více jak měsícem, s hlasy sečtenými 16. června, oficiální prohlášení Castilla vítězem proběhlo až v pondělí 19. července. Keiko Fujimori se snažila výsledek voleb zvrátit tvrzeními, že volby byly zmanipulované, a že skutečnou vítězkou je ona. Peruánská Národní porota pro volby, která vítěze vyhlašuje, tak čekala více než měsíc, než stížnosti mohla zamítnout poté, co Fujimori pro svoje tvrzení neposkytla žádný důkaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Chceme euro, ODS to brzdí

18:09 Exner (STAN): Chceme euro, ODS to brzdí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k přijetí eura.