Lidinský (Úsvit-NK): Vláda odmítá referendum o kvótách a EU. Protiústavnost je výmluva, bojí se názoru občanů

02.11.2015 14:18

Dnes vláda schválila negativní stanovisko k návrhům na vypsání dvou referend, které předložil poslanecký klub Úsvit-Národní koalice. Z jejího stanoviska je zřejmé, že vláda považuje referendum za pro ni krajně nebezpečný institut a bojí se názoru občanů v otázkách kvót pro přijímání uprchlíků a setrvání v EU.

Lidinský (Úsvit-NK): Vláda odmítá referendum o kvótách a EU. Protiústavnost je výmluva, bojí se názoru občanů
Foto: red
Popisek: Miroslav Lidinský, předseda hnutí Úsvit - Národní koalice

„Stanovisko vlády vypadá, jako by ho psala Evropská komise a je výrazem totálního poraženectví a neochoty se o kvótách vůbec bavit. Slovenská vláda se rozhodla, že kvóty respektovat nebude a referendum k tomu nepotřebovala. My chceme dát vládě od občanů jasný mandát, že se má bruselským nesmyslům postavit,“ řekl předseda strany Miroslav Lidinský.

Předseda strany Miroslav Lidinský pokračuje komentářem jednotlivých návrhů: „Vláda říká, že referendum je protiústavní, protože se má hlasovat o mezinárodním závazku ČR. My ale, na rozdíl od vlády, nepovažuje tento diktát za mezinárodní závazek EU. Kvóty byly schváleny v rozporu s Ústavou ČR, protože nám diktují něco, k čemu nemá EU právo. Proto chceme, a je to i součástí referenda, aby ČR podala žalobu k evropskému soudnímu dvoru. Falešní je i argument, že k vypsání referenda je nutný ústavní zákon. Dle jediného schváleného zákona o referendu (referendum o vstupu do EU), není poradní referendum výkonem státní správy a není tak nutné předkládat ústavní zákon. Náš návrh také úmyslně nespecifikuje technikálie provedení referenda. To je úkolem vlády. Vláda se měla místo kritiky zabývat tím, jak referendum realizovat.“

Předseda Lidinský se vyjádřil i ke stanovisku k referendu o EU: „Vláda ho odmítá téměř bez argumetnace. Říká pouze, že účast v EU je v koaliční smlouvě. Větší aroganci moci si nelze představit. V EU se mění situace, velké státy zneužívají Lisabonskou smlouvu, ale vláda se tomu nehodlá postavit. My tímto referendem sledujeme stejný záměr jako Velká Británie. Referendum má být jasný vzkaz EU, že se musí reformovat, protože současný stav EU považuje za neudržitelný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.