Lidinský (Úsvit-NK): Zakážeme burku a nikáb. Bezpečnost je nejdůležitější

04.10.2016 19:56

Předsednictvo strany Úsvit dnes zadalo zpracování zákona o zákazu skrývání obličeje ve veřejném prostoru. Tento zákon tak jednoznačně zakáže nošení burek a nikábů.

Lidinský (Úsvit-NK): Zakážeme burku a nikáb. Bezpečnost je nejdůležitější
Foto: red
Popisek: Miroslav Lidinský, předseda hnutí Úsvit - Národní koalice

Primárně se tím bude předcházet nebezpečí, které vyplývá z neidentifikovatelnosti pachatele trestných činů, kteří si zakryjí obličej.

„Při vypracování tohoto zákona je kladen maximální důraz na soulad s ústavou. Proto jsme výslovně zadali, aby se do české legislativy transponoval zákon francouzský, který zakazuje skrývání obličeje ve veřejném prostoru a který obstál i před soudem pro lidská práva ve Štrasbourku, kde si na něj stěžovala praktikující muslimka,“ řekl k návrhu předseda strany Miroslav Lidinský.

Obdobný zákaz zakrývání obličeje jako ve Francii platí i v Belgii, Bulharsku, Nizozemsku, a také se právě nyní schvaluje ve Švýcarsku.

„Chceme tím jasně vzkázat, že je pro nás jasně důležitější bezpečnost naší země než nošení ostentativních symbolu ofenzivního islamismu jako jsou burka nebo nikáb. Zatímco jejich nošení v některých zaostalých islámských oblastech může být místní tradicí, pro Českou republiku to nikdy platit nesmí. Stejně jako všude ve svobodném světě, tak i pro ČR platí neslučitelnost islamismu vyjádřený zahalováním obličeje se základním požadavky života ve společnosti. My vždycky budeme upřednostňovat naše pravidla a naše zvyky,“ dodal k připravovanému návrhu zákona Lidinský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL