Lidovci kritizují: Stovky tun jídla vyhažeme navzdory umírajícím hlady

04.03.2015 17:30

Třetina světové produkce potravin, což 1,3 mld. tun jídla, končí každý rok v koších. Toto množství by mohlo čtyřikrát zasytit 868 milionů lidí, kteří trpí v 21. století nedostatkem jídla.

Lidovci kritizují: Stovky tun jídla vyhažeme navzdory umírajícím hlady
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se obrátil na Evropskou komisi s dotazem, jaké konkrétní kroky plánuje Komise přijmout k podpoře vybudování nového udržitelného modelu stravování světové populace.

„Na jedné straně každý rok umírá třicet šest milionů lidí na nedostatek potravy, na druhé straně dvacet devět milionů lidí umírá na problémy spojené s přejídáním nebo špatnými stravovacími návyky,“ upozorňuje na paradox dnešní situace ve světě lidovecký europoslanec Zdechovský.

Bohaté země s potrvinami plýtvají, chudé je zase neumí zpracovávat

V rozvinutých a bohatých zemích je hlavní příčinou potravinových ztrát plýtvání potravinami. „Lidé vyhazují jídlo, které není zkažené, nemá po záruční době, jednoduše řečeno s jídlem plýtvají a bohužel si to ani neuvědomují,“ říká Zdechovský.

V chudých zemích naopak dochází k velkým ztrátám při zpracovávání. Farmáři v rozvojových zemích často sklízí plodiny předčasně buď z důvodu aktuálního nedostatku plodin na trhu, nebo proto, že potřebují peníze za prodej těchto surovin. V konečném důsledku dochází k tomu, že nezralé plodiny nejsou na trhu přijaty a jsou vyhozeny.

Obilí je primárně potravina, nikoliv palivo pro výrobu tepla

Europoslanec Zdechovský upozorňuje také na další absurditu dnešního světa. „Nemáme dostatek půdy pro nasycení všech obyvatel planety a přesto využíváme hektary půdy pro pěstování obilí, které je využito jako palivo. Tuto půdu bychom měli využít pro pěstování obilí k nasycení těch, kteří mají hlad.“

Zdechovský se obrátil na Evropskou komisi

V lednu 2015 byl v v Evropském parlamentu představen tzv. Milánský protokol týkající se udržitelné životosprávy spojené se špatnými stravovacími návyky.

Europoslanec Zdechovský chce znát postoj a konkrétní kroky Evropské komise, které by zamezily plýtvání potravinami a také chce vědět,  jak konkrétně plánuje Evropská komise využít příležitosti propagovat svou iniciativu v problematice udržitelného stravování a plýtvání potravin na EXPO 2015 v Miláně.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.