Lidovci vybírali kandidáty pro krajské volby v roce 2016

21.10.2015 7:24

Křesťanští demokraté v Pardubickém kraji vyhlásili v polovině roku primární volby a v pondělí 19. října 2015 rozhodovali o kandidátech pro volby do krajského zastupitelstva, které se uskuteční v příštím roce. Nominační konference proběhla ve Společenském centru Měšťanský pivovar v Hylvátech.

Lidovci vybírali kandidáty pro krajské volby v roce 2016
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Celkem 59 delegátů čtyř okresů Pardubického kraje vybíralo z 29 navržených kandidátů. Vítězem se stal nejúspěšnější regionální lidovecký politik a současný 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Jako druhý v pořadí skončil člen Rady Pardubického kraje Pavel Šotola. Na dalších předních místech se umístili Jana Skalická z Letohradu, starosta Litomyšle Radomil Kašpar a místostarosta Ústí nad Orlicí Michal Kokula.

„Dnešní jednání bylo pracovní, proběhlo ve velmi dobré atmosféře a v příjemném prostředí. Úspěch v primárkách mě těší. Důvěra, kterou mi delegáti dali, je pro mne zavazující.“ prohlásil vítěz primárních voleb a krajský předseda Roman Línek.

Složení kandidátů je pestré, co se týče profesního i regionálního zastoupení. O přízeň voličů se budou ucházet manažeři neziskových organizací, lékaři, učitelé a v neposlední řadě úspěšní komunální politici. Mezi kandidáty jsou i ženy, a to bez stanovování jakýchkoliv kvót. Na kandidátce se objeví nové tváře. Zastoupena bude i mladá generace. Nebudou chybět zástupci menších měst a regionů, např. Králicko a Jevíčsko.

Projekt Koalice pro Pardubický kraj

Nedávné primárky křesťanských demokratů jsou jen prvním krokem pro sestavení budoucí krajské kandidátky. Krajská organizace již v průběhu letošního roku rozhodla, že i v příštích krajských volbách bude KDU-ČSL v Pardubickém kraji kandidovat společně s politickým hnutím Nestraníci a SNK ED pod osvědčenou značkou KOALICE PRO PARDUBICKÝ KRAJ. Tento projekt má v Pardubickém kraji bohatou historii. Funguje od roku 2000, kdy koalice poprvé vyhrála krajské volby, tehdy jako Čtyřkoalice.

V průběhu následujících dvou měsíců proběhnou společná jednání tradičních koaličních partnerů. Uzavření koaliční dohody a sestavení společné kandidátky lze očekávat na přelomu roku 2015/2016. Na základě dnes již uzavřené předběžné dohody je shoda, že lídrem celé kandidátky a kandidátem na hejtmana je Roman Línek.

Krajská organizace KDU-ČSL Pardubického kraje patří k nejúspěšnějším v rámci KDU-ČSL a je nejpočetnější z českých krajů. Senátor Petr Šilar je předsedou senátorského klubu. V poslanecké sněmovně Parlamentu ČR zastupuje Pardubický kraj Mgr. Jiří Junek.   V krajském zastupitelstvu působí 1. náměstek hejtmana Roman Línek, radní Pavel Šotola a zastupitelé Radomil Kašpar a Petr Šilar. Lidovci mají významné zastoupení v komunální politice – v kraji mají 23 starostů, 23 místostarostů a 27 radních. Ve 117-ti místních organizací KDU-ČSL působí 2297 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…