Linek (Soukromníci): Státní finance v české kotlině

14.09.2017 12:11

Kdyby bylo mistrovství světa v sestavování špatných státních rozpočtů, byli bychom na rozdíl od fotbalu velkými favority. Rozpočet na příští rok je od počátku koncipován jako schodkový (zatím to bylo 50 miliard Kč), a to i v době, kdy se ekonomice výrazně daří a jde to tak říkajíc samo. Jenom se to nesmí zbytečně nebo úmyslně kazit.

Linek (Soukromníci): Státní finance v české kotlině
Foto: archiv LL
Popisek: Ladislav Linek (Soukromníci)

Jak napovídají poslední události, bude plánovaný, zdůrazňuji plánovaný schodek rozpočtu na rok 2018 podstatně vyšší. Vláda v zoufalé snaze kupovat si voliče přistoupí na požadavky kohokoliv, kdo by ji mohl opětovně zvolit. Odboráři proto neváhají, a protože jejich zodpovědnost za ekonomiku státu je jako vždy nulová, nasazují laťku pěkně vysoko. Zvláštností této doby je to, že odboráři zapomínají na dělnickou třídu. Ta má, jak jsme nedávno na ČT mohli vidět, v různých firmách (např. Vodňanské kuře) těžké pracovní podmínky a mrzký peníz. V poslední době se soustřeďují na růst mezd úřednictva, které samo o sobě roste téměř geometrickou řadou. Zatímco peníze na investice, vývoj a výzkum jsou na horší úrovni než za Nečasovy vlády, která vládla v hluboké krizi, přidává se zvesela státním zaměstnancům, hejtmanům, primátorům, starostům a dalším. Možná, že si to mnozí z nich zaslouží. Ale já se ptám, zda se takto řídí prosperující firma, jak nám bylo v posledním období velice často předesíláno minulým ministrem financí panem Andrejem Babišem.

Takto se řídí snad jen taková firma, u které na úrovni hospodaření vůbec nezáleží, a když je třeba, tak se tam peníze nasypou ze státního rozpočtu. Z cizího prostě krev neteče. Současný ministr financí Ivan Pilný, který se po určitou dobu snažil oponovat některým šíleným nápadům s velice neblahými dopady do státního rozpočtu, zdá se v poslední době již zcela rezignoval. Podrobil se politické nutnosti. Když už ustoupil ve výdajích, snažil se alespoň uměle přifouknout příjmy. Teď už myslím, že je mu to úplně všechno jedno stejně jako asi všem členům vlády. No mají to všichni „za pár“, tak co.

Sestavování rozpočtu v současné době patrně již nikdo neřídí a dělá se to tak říkajíc samo. Např. podle hesla „slibem nezarmoutíš“. Novému ministru financí opravdu nezávidím. Buď musí trvat na restrikci výdajů, čímž se stane velice nepopulárním, nebo musí sněmovnou projít kontrolní hlášení kontrolního hlášení pro soukromníky s datem odevzdání každý den s pokutou alespoň 100 000 Kč např. při použití jiné barvy propisky, než je povoleno.

Ale i v této době máme samozřejmě dost peněz na rozjetí skvělé udavačské hry jménem Účtenkovka. To, že se jedná o naprosto bezprecedentní vyhazování veřejných peněz, jen potvrzuje fakt, že každé písmeno, opakuji, každé písmeno loga této soutěže přišlo daňového poplatníka na téměř 10 000 korun.

Ladislav Linek,
místopředseda Strany soukromníků ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…