Liška (SZ): Chceme Evropu, která se nenechá vydírat diktátory

22.04.2014 18:20

Česko dopředu. Zelení odstartovali kampaň v tovární hale přestavěné na kulturní centrum.

Liška (SZ): Chceme Evropu, která se nenechá vydírat diktátory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Zelení zahájili horkou fázi volební kampaně do Evropského parlamentu symbolicky v bývalé tovární hale, která našla nové využití jako centrum pro umělce. Prostory podtrhují hlavní cíl zelených využít podpory EU a posunout tak Česko dopředu k hospodářské a kulturní prosperitě. Zahájení kampaně se zúčastnily i známé osobnosti, například socioložka Jiřina Šiklová, úvodní slovo přednesla senátorka a emeritní ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. 

Čtyři hlavní programové vize zelených přednesli originální a energickou formou čtyři kandidáti ve čtyřminutových projevech. Hlavním cílem zelených je posílit vliv Česka v Evropské unii a díky efektivně nastaveným programům evropské podpory posunout Česko dopředu - vytvářet nová stabilní pracovní místa v technologicky vyspělých oborech. Také proto zelení na rozdíl od jiných politických stran navrhují do Europarlamentu aktivní, zkušené a odpovědné kandidáty, nikoli lobbisty nebo čekatele na “politický vejminek”. 

“Máme čtyři jasné programové priority. Čtyři nejdůležitější způsoby, jak posunout naši zemi dopředu a do Evropy. K dlouhodobé prosperitě, k dynamickému rozvoji regionů, ke zdravějšímu životnímu prostředí a sebevědomé roli Evropské unie ve světě. Aktuální je samozřejmě Ukrajina, která ukázala, že naše české izolované pohodlí je nebezpečnou iluzí. Rusko vůči státům EU prosazovalo cynickou politiku rozděl a panuj. Zelení v Evropském parlamentu chtějí prosadit strategii celoevropské energetické nezávislosti. Nechceme Evropu, kterou nevyzpytatelní samovládci mohou lehce vydírat. Chceme Evropu, která se nenechá vydírat diktátory,” uvádí Ondřej Liška, předseda Strany zelených a její lídr do voleb do EP.

Zelení považují za důležitý úkol pro české zástupce v evropských institucích zajistit kvalitu každodenního života občanů: jistotu zdravých a kvalitních potravin v obchodech, posílení práv spotřebitelů, podporu místních zemědělců i ochranu krajiny, efektivní využití podpory z evropských fondů ve prospěch zvýšení zaměstnanosti.

Česko leží v srdci Evropy, proto se podle zelených nemůže vydat cestou hospodářské ani politické izolace, naopak. Česko musí naplno využít potenciál svého členství v EU a posílit svůj vliv. Nezbytnost jednotné a akceschopné Unie se ukazuje stále častěji - naposledy v souvislosti s krizí na Ukrajině. Ta navíc otevřela prostor pro obnovení debaty o energetické nezávislosti na autoritativních režimech, kterou Strana zelených požaduje již řadu let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…