Liška (SZ): Obnovení těžby uranu je další hladová zeď v českých dějinách, navíc s řadou rizik

31.03.2014 15:58

Stanovisko Ondřeje Lišky k výroku premiéra o těžbě uranu na Jihlavsku.

Liška (SZ): Obnovení těžby uranu je další hladová zeď v českých dějinách, navíc s řadou rizik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

"Když premiér Sobotka podporuje návrh otevření těžebního ložiska uranu u Brzkova na Jihlavsku, je naprosto zřejmé, že jde o další hladovou zeď v českých dějinách, navíc s řadou rizik. Studie ukazují, že těžba uranu v ČR je ekonomický nesmysl, který se nemůže vyplatit a premiérův výrok je líbivým, ale nereálným slibem zaměstnanosti na Vysočině. Vedle ekonomických dopadů má těžba uranu nepříznivý vliv jak na životní prostředí, tak na obyvatele obcí v bezprostředním okolí, kteří si ji navíc nepřejí," uvádí Ondřej Liška, předseda zelených. 

"Musíme si uvědomit, že ve slovech premiéra Sobotky o obnovení podpory těžbu uranu se především ukrývají miliardy, které za otevření těžby ze státního rozpočtu vyhodíme. Platná Surovinová politika navíc počítá s útlumem těžby uranu. Nekoncepční rozhodnutí nás tak může přijít draho, podíl jaderné energetiky ve světě klesá a nedá se očekávat, že cena uranu poroste. Na místo dolů by se měla vláda soustředit na efektivní využití obnovitelných zdrojů a příležitosti v energetických úsporách. Na rozdíl od těžby uranu jde o reálný příspěvek k posilování energetické soběstačnosti Česka. Kromě toho aliance stavebního průmyslu Šance pro budovy spočítala, že energetická renovace budov může jen v Kraji Vysočina vytvořit až 1700 nových pracovních míst," dodal Liška. 

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…