Löffelmann (SLK): Na vodě jezděte jen na zelenou. Zachráníte ryby i mihule

03.06.2020 16:13

Sucho je neradostným fenoménem dnešní doby. Klesají hladiny podzemních vod, potoků i řek. A právě nedostatek vody v říčních tocích ve spojitosti se stále rostoucí oblibou vodáctví představuje velký problém pro živočichy, kteří v řekách a na jejich březích žijí.

Löffelmann (SLK): Na vodě jezděte jen na zelenou. Zachráníte ryby i mihule
Foto: SLK
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Vodní turisté mají výrazný zájem především o splouvání Ploučnice či Jizery. „Když je však nízký stav vody, dřou na některých místech lodě o dno, případně je přes mělčiny vodáci přetahují. Tím ale nevědomky ubližují rybám, jejich plůdku, mihulím, vodnímu hmyzu i rostlinám,“ uvedla Irena Waldhauserová, odborná pracovnice ochrany přírody z oddělení ochrany přírody odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje.

Často dochází k poškození stanoviště vzácných a ze zákona chráněných druhů, jakými jsou vranka obecná, střevle potoční, lipan podhorní či mihule potoční, která je dokonce kriticky ohrožená. „Ploučnice je navíc v celém splouvaném úseku chráněná jako evropsky významná lokalita, Jizera jen v některých částech, ale to ji na přírodní zajímavosti rozhodně neubírá,“ doplnila Waldhauserová.

Jediným řešením je jezdit na vodu, když je jí dost, a považovat dno a břehy řeky až na nutné případy za tabu – nezastavovat u břehů každou chvíli, nenarážet do nich, nehrabat pádlem do dna, nedrhnout na mělčinách a podobně.

 „Nechceme vodáky omezovat. Byli bychom však rádi, kdyby vyráželi na řeky, jen když je vody dostatek. Jednak budou mít z plavby lepší zážitek a také tím neohrozí vodní živočichy,“ řekl Jiří Löffelmann, radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova. 

Aktuální údaje o stavu se lze dozvědět například na webu raft.cz, který přebírá informace od Českého hydrometeorologického ústavu a správců vodních toků. K nim připojuje ikonu semaforu, jehož barva informuje o tom, jak jsou dané úseky sjízdné. „Jezdit na zelenou by mělo být jedním z hlavních pravidel nejen letošního léta,“ uzavřel radní Löffelmann.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…