Löffelmann (SLK): Nejlépe třídí odpady v Albrechticích, Jablonci a Rokytnici

05.07.2020 9:20

Popatnácté soutěžili obyvatelé obcí Libereckého kraje v třídění odpadů v rámci soutěže Zlatá popelnice. Nejlépe si v roce 2019 vedli v Albrechticích v Jizerských horách, v Jablonci nad Jizerou a v Rokytnici nad Jizerou. Záštitu nad soutěží převzal Jiří Löffelmann, krajský radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Löffelmann (SLK): Nejlépe třídí odpady v Albrechticích, Jablonci a Rokytnici
Foto: SLK
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Soutěž Zlatá popelnice je určená obcím v Libereckém kraji, které soutěží v množství vytříděného odpadu. Její vyhlašovatelé, Liberecký kraj a Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s., chtějí jejím prostřednictvím motivovat obce ke zvýšení množství vytříděných odpadů z domácností. 

Letošní ročník doznal dvě zásadní změny. „První se týkala úpravy velikostních skupin, ve kterých se soutěží. Nově jsou obce rozděleny do tří kategorií, a sice do 500 obyvatel, do 2000 obyvatel a nad 2000 obyvatel. Druhou novinkou je ocenění vybrané obce z každého okresu kraje za přínosný počin na poli odpadového hospodářství, který přispěl ke zkvalitnění systému tříděného sběru,“ uvedl radní Löffelmann.

V roce 2019 vytřídil v průměru každý obyvatel Libereckého kraje 24 kilogramu papíru, 11,2 kilogramu plastů, 13,7 kilogramu skla, 23,6 kilogramu kovů a půl kilogramu nápojových kartonů. To je tedy celkem 73 kilogramu vytříděného odpadu, což je o téměř 8 kilogramů více než činí průměr České republiky.

„Tento výsledek řadí Liberecký kraj na čtvrtou příčku v pomyslném pořadí krajů. V třídění papíru dosáhl Liberecký kraj mezi ostatními kraji dokonce na druhou příčku – první se umístil kraj Pardubický, který byl lepší ještě o půl kilogramu,“ upřesnil Löffelmann.

Přestože se v soutěži na předních příčkách neumístila krajská metropole, je patrné, že třídění odpadů není lhostejné ani obyvatelům Liberce. Proti roku 2018 se loni podařilo v průměru vytřídit každému obyvateli města navíc o jeden kilogram plastů. To představuje meziroční nárůst o více než 100 tun. Skla se loni v krajském městě vytřídilo proti roku 2018 o téměř 70 tun více. 

V Libereckém kraji mají obyvatelé v současné době k dispozici téměř 12 300 veřejně dostupných barevných kontejnerů a menších nádob na třídění odpadů umístěných přímo u domů. V roce 2019 bylo v rámci společného projektu Libereckého kraje a společnosti EKO-KOM zakoupeno a instalováno dalších 259 nádob v hodnotě téměř 1,8 milionu korun. Jedno průměrné, veřejně přístupné kontejnerové hnízdo slouží v současnosti pro 132 obyvatel.  

Do soutěže jsou zařazeny a hodnoceny všechny obce v kraji, které mají uzavřenou smlouvu o zajištění zpětného odběru a využití odpadů z obalů se společností EKO-KOM, a.s. – aktuálně je to 214 obcí. Každý ročník začíná prvním dnem kalendářního roku a trvá po celých 12 měsíců. Finanční odměnu od společnosti EKO-KOM získají první tři v každé kategorii.

„Všichni finalisté obdrží zcela nové originální poháry, které vzešly z autorské soutěže na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Tyto poháry věnoval do soutěže Liberecký kraj,“ řekl Jiří Löffelmann.

VÝSLEDKY SOUTĚŽE ZLATÁ POPELNICE 2019

OBCE DO 500 OBYVATEL
1. místo Obec Albrechtice v Jizerských horách       30 000,- Kč
2. místo Obec Bedřichov       20 000,- Kč
3. místo Obec Vítkovice       10 000,- Kč
4. místo Obec Paseky nad Jizerou       věcná odměna
5. místo Obec Jestřabí v Krkonoších       věcná odměna

OBCE OD 501 DO 2000 OBYVATEL
1. místo Město Jablonec nad Jizerou 30 000,- Kč
2. místo Obec Malá Skála 20 000,- Kč
3. místo Obec Kořenov 10 000,- Kč
4. místo Město Harrachov věcná odměna
5. místo Obec Čistá u Horek věcná odměna

MĚSTA NAD 2000 OBYVATEL
1. místo Město Rokytnice nad Jizerou 30 000,- Kč
2. místo Město Jilemnice 20 000,- Kč
3. místo Město Lomnice nad Popelkou 10 000,- Kč
4. místo Město Semily věcná odměna
5. místo Město Jablonné v Podještědí věcná odměna

PŘÍNOSNÝ POČIN NA POLI ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Okres Česká Lípa Obec Stvolínky 10 000,- Kč
Okres Jablonec nad Nisou Obec Vlastiboř 10 000,- Kč
Okres Liberec Obec Hlavice             10 000,-Kč
Okres Semily Obec Kacanovy 10 000,- Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.