Lompejová (Svobodní): Proti arogantnímu chování úředníků se prakticky nelze bránit

02.06.2016 18:29

Nevhodný způsob hodnocení práce úředníků a nekvalitní management. To jsou dva hlavní důvody, proč je stav byrokratického aparátu státní správy i samosprávy tristní a úředníci se k občanům chovají nepatřičně. O tom je alespoň přesvědčena Lucie Lompejová (Strana svobodných občanů), která na celou věc nabízí pohled řadové občanky i opoziční zastupitelky Napajedel.

Lompejová (Svobodní): Proti arogantnímu chování úředníků se prakticky nelze bránit
Foto: svobodni.cz
Popisek: Lucie Lompejová, Svobodní

„Veřejná správa se řídí hlavně správním řádem. Hned v jeho úvodu je napsáno, že jde o službu veřejnosti. Úředníci by k občanům měli být vstřícní, ohleduplní a měli by vám pomoci uplatňovat vaše práva. Tato ustanovení většina úředníků v životě neviděla, anebo na ně rychle zapomněla,“ povzdechla si Lompejová, podle které se někteří úředníci chovají k lidem arogantně a nevstřícně.

Jako velký problém vnímá i skutečnost, že proti chování státních úředníků se nelze účinně bránit. Posuzování stížností je totiž hodně problematické. „Vyšší orgány státní správy rozhodují pouze na základě výpovědí a stanovisek úředníků. Pokud jsou akceptována fakta od úředníků, pak by měli dostat prostor i občané. Tyto praktiky přitom přejímá i veřejný ochránce práv,“ kroutí hlavou Lompejová, která si názor utvořila na základě vlastních zkušeností i poznatků dalších lidí.

Samospráva je na tom stejně

Obdobná situace panuje v samosprávě. Například napajedelské úředníky k lepším výkonům netlačí ani systém odměňování. „Odměny jdou plošně nezávisle na tom, jak který úředník pracoval. Odměny by se měly vyplácet na základě konkrétních výsledků, které úředník měl. Ideální by byla nějaká zpětná vazba od občana, který s úředníkem přichází do styku. Nicméně by mohl nastat ten problém, že by si úředníci mohli dělat naschvály a svou neochotu či nečinnost svádět na jiné, například nadřízené úředníky. Proto by se ještě měli mezi sebou úředníci hodnotit navzájem. Tím by se dal získat ucelenější přehled, jak kdo pracuje,“ myslí si napajedelská zastupitelka.

V byrokratickém aparátu dochází často k tomu, že úředník, který vede nejvíce správních řízení, je v hledáčku nadřízených pro povýšení. „Podle úřednického uvažování musí takový člověk zvládat dvakrát mnohem více práce. Nikdo se nezamýšlí nad tím, proč je těch řízení tolik. Byrokrat zatím nechápe, že některé věci jdou vyřešit i bez správních řízení,“ kritizuje Lompejová.

Když se radní nebaví se zastupiteli

Podle Lompejové je za nevhodným chováním úředníků špatný management napajedelské radnice. Potvrzují to i její slova o způsobu jednání tamní rady města. „Radní se snaží usurpovat nevyhrazené kompetence, nebo dokonce kompetence, které jsou vyhrazeny zastupitelům. Snaží se co nejvíce věcí rozhodnout sami a v zákulisí bez toho, aniž by do toho zastupitelé viděli,“ uvedla Lompejová s tím, že radní běžně upravují usnesení zastupitelstva.

I tady jsou veškeré snahy o nápravu zbytečné. „Radním jsem poslala e-mailem otázky ke konkrétním bodům jednoho zasedání a zápisu k němu. Už to bude téměř rok a nedostala jsem odpovědi. Akorát mi jeden radní řekl, že vše jen kritizuju, nic se mi nelíbí a vyzval mě k odstoupení,“ sdělila Lompejová.

Lucie Lompejová, BA (Hons), Executive MBA, je členkou Svobodných, zastupitelkou města Napajedla a kandiduje v roce 2016 za koalici Svobodní a Soukromníci (SaS) ve volbách do krajského zastupitelstva Zlínského kraje.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…