Ludková (ODS): Z Palmovky mizí drogová scéna. Magistrát ji tam chce vrátit

04.02.2014 19:31

Drogová problematika spojená s Prahou 8 a novou koncepcí Magistrátu hl. m. Prahy.

Ludková (ODS): Z Palmovky mizí drogová scéna. Magistrát ji tam chce vrátit
Foto: Praha 8
Popisek: Vladimíra Ludková, členka Zastupitelstva MČ Praha 8

Je Praha 8 v hlavách magistrátní koalice ČSSD a TOP09 odkladištěm nechtěného? Ano! Nová koncepce řešení problematiky uživatelů drog byla schválena bez Prahy 8. A jak se již v minulosti v podobných případech (stanové město, léčebný ústav pro bezdomovce) ukázalo, Praha 8 nebyla k jednání přizvaná. Koncepce, kterou schválila Rada HMP, mimo jiné říká, že na Palmovce má vyrůst kontaktní centrum pro uživatele drog. A aby toho nebylo málo, má zde rovněž existovat vůbec první pražská aplikační místnost. Věřím, že dopis, který bude odeslán magistrátním činitelům, bude vzat v potaz. Palmovka byla lety sužovaná, a když se dnes mluví o jejím rozvoji, má dostat další ránu do týla? A to prosím v okamžiku, kdy strážníci a terénní preventisté hlásí, že výskyt uživatelů drog v této oblasti klesá. Pro obyvatele samozřejmě nikoliv dost rychle.

Informace o schválené koncepci byla v krátké době druhou bleskurychlou přepadovkou. Tou první byl vznik metadonového centra v Nemocnici Na Bulovce. Mnoho měsíců se o tomto jednalo za velmi hustou kouřovou clonou. A najednou je na světě tisková zpráva a centrum funguje. Je velmi zvláštní, že za celou dobu se nikdo neobtěžoval třeba jen z organizace Drop-in ozvat. Je velmi zvláštní, že druhý den po svém oficiálním vzniku zazvoní telefon s žádostí o vypracování potvrzení pro grantové účely.

Zdá se mi, že Praha 8 je v hlavách magistrátních politiků odkladištěm nechtěného. Tak jako v minulosti, vzpomeňme například stanové městečko či léčebný ústav pro bezdomovce, zástupci Prahy 8 nebyli k jednání přizváni. Považuji za projev absolutní arogance, že se vedení města neobtěžuje třeba starostu v tak zásadní otázce kontaktovat.

Palmovka léta zanedbávaná, a když se dnes mluví o jejím rozvoji, má dostat další ránu do týla. A to v okamžiku, kdy policisté hlásí, že výskyt uživatelů drog a kriminalita s tím spojená v této oblasti klesá.

Po řadě bezpečnostních opatření kriminální policie, Městské policie a radnice Prahy 8, která se v kooperaci v okolí Palmovky uskutečnila, se kriminalita za poslední dva roky v přilehlých ulicích snížila v řádu desítek procent. Nejvíce pak v ulici Na Žertvách, Heydukova a právě Novákových. Radnice tam zřídila mobilní služebnu pro městské strážníky, kriminalisté v místě provádějí zátahy. Zkrátka chceme nejen drogovou scénu z lokality vytlačovat. A teď občané dostanou tento "koncepční" dárek v podobě tzv. šlehárny a to v místě, které se snažíme dlouhodobě vyčisti od kriminality.

Když se začala koncepce „drog v hlavním městě“ připravovat, mluvilo se o nutnosti maximální decentralizace služeb pro závislé osoby po celém území Prahy. Zřejmě pod bičem strachu, že se městské části ozvou, se v tichosti schválila koncepce, která vyvolává otázku ze začátku mé poznámky. Je Praha 8 v hlavách magistrátních úředníků odkladištěm nechtěného? Ano, je. Magistrát hl. m. Praha si počíná jako slon v porcelánu a za nemístnou aroganci považuji, že se neobtěžuje radní Prahy 8 v tak zásadní otázce kontaktovat.

Co přijde dál?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce