Ludvík (ČSSD): Primátor Hudeček si očividně plete priority

12.09.2014 12:38

Kdo je více, developer nebo Pražan?

Ludvík (ČSSD):  Primátor Hudeček si očividně plete priority
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na pražského primátora za ČSSD Miloslav Ludvík

Praha se v posledních letech stala rájem developerů, kteří usilují o megalomanské projekty bez reálného užitku pro město, a magistrát pod vedením současného primátora Hudečka jim tyto projekty vesele schvaluje.

Vítězí zájmy několika stavebních firem a podnikatelů nad zájmy Pražanů a já jako kandidát na primátora za ČSSD chci jasně deklarovat, že pokud ve volbách uspějeme, developerská nadvláda skončí.

O zastavení některých projektů jednáme už nyní jako opozice. Stavby jsou schvalovány nekoncepčně, i přes nesouhlas městských částí a obyvatel jako v případě projektu Vidoule, o jehož zastavení aktivně bojujeme. Bohužel, poslední čtvrteční zasedání zastupitelstva a hlasování primátora Hudečka a celé TOP 09 ukázalo, že zájem developera je jim bližší než zájem občana. I přes jasné postoje, které si na zastupitelstvu mohli vyslechnout od místních občanů, hlasovali de facto pro výstavbu na Vidouli.

Jako velký problém také vnímáme plán primátora Hudečka na zahušťování Prahy, což znamená, že by se stavělo na volných plochách mezi současnou zástavbou. Jednoduše řečeno, mezi dva domy chce postavit ještě jeden. Kapacita Prahy by se takto mohla „nafouknout“ a vešlo by se sem dalších půl milionu lidí. Umíte si představit, že by počet obyvatel v krátké době narostl zhruba o polovinu? Já tedy nikoli.

Praha není na takovýto nárůst připravena. Přineslo by to problémy, kterým Praha není schopna čelit a kvalita života v Praze by se snížila. Nárůst automobilové dopravy, přetížená veřejná doprava, nedostatek míst ve školách a školkách, chybějící občanská vybavenost. Zkrátka - je to naprostý nesmysl. Myslím, že Praha by se v prvé řadě měla snažit, aby i nadále zůstala městem, kde se spokojeně žije. Aby měla dostatek zeleně, parků, sportovišť, aby se opravovaly chátrající budovy. Praha je architektonicky naprosto jedinečná a její historická hodnota je nedocenitelná. A primátor Hudeček ji chce zastavět dalšími paneláky a skleněnými krychlemi. Domnívám se, že jeho nezkušenost s řízením města se nejvíce projevuje právě v oblasti rozvoje města.

Naším cílem není Prahu zakonzervovat. Praha nepochybně potřebuje investory, kteří budou město rozvíjet, ovšem tato modernizace nesmí být na úkor kvality života obyvatel města a změny jeho rázu, tak jak se to u některých projektů děje. Projekty musí být redukovány na smysluplnou míru tak, aby přinesly užitek pro město a jeho obyvatele.

Naopak primátor Hudeček jde zcela opačným směrem. Dělá kroky ve prospěch investorů a developerů na úkor občanů. Příkladem naprosto nezvládnuté práce jsou špatně připravené pražské stavební předpisy, které umožňují zahušťování zástavby i dokončení projektů spřízněných developerů, které nyní porušují zákon nebo územní plán.

Například se jedná o snahu obejít povinnost zřídit k novým stavbám odpovídající parkovací místa, ty dle nových předpisů by mohly být až 300 metrů od místa zástavby. Podobně nové předpisy nijak neřeší povinnost investorů spolupracovat s městskými částmi ve věci občanské vybavenosti nebo odpovídajícímu počtu nových míst ve školkách a školách. O nesjednoceném pojmosloví ani nemluvě…

Nechci lacině kritizovat. Vím, že tvorba územního plánu je věc složitá a ovlivňuje charakter Prahy a život v ní na desítky let dopředu. Nicméně dnes už je zřejmé, že záměry primátora Hudečka a TOP 09 představují pro Prahu hrozbu. Věřím, že ji voliči v nadcházejících volbách rázně odmítnou a Prahu si od něj převezmeme zpět, jak nám Pražanům na svých billboardech nabízí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…