Lukša (TOP 09): Obnovme veřejnou službu proti zneužívání dávek

19.09.2013 11:58

Krajský předseda Pavol Lukša vyzývá ministra. Každý promarněný měsíc znamená zbytečné vyhrocení problémů.

Lukša (TOP 09): Obnovme veřejnou službu proti zneužívání dávek
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

Situace v Moravskoslezském kraji, i v jiných částech republiky se stává neudržitelnou. Protiromských demonstrací, násilností a dalších podobných aktivit nadále přibývá. Pracující a poctiví lidé, které v žádném případě nelze řadit do extrémistických proudů, jsou frustrováni a naštváni z toho, že se často vyplatí pobírat dávky a aktivně nehledat, či dokonce odmítat práci. „Proto jsem vyzval dopisem ministra práce a sociálních věcí, aby co nejdříve obnovil účinný nástroj veřejné sluţby,“ uvedl Pavol Lukša, předseda moravskoslezské TOP 09 a starosta Čeladné.

„Právě v našem kraji se veřejná služba nejvíce osvědčila, jak dokazují přiložené statistiky. Zpřísnění v roce 2012 vedlo k tomu, že při odmítnutí nabídky práce se dotyčným nezaměstnaným snižovala výše dávek či byly dokonce odebírány. Notoričtí zneužívači dávek a odmítači práce tak byli motivováni si své dávky odpracovat. Bohužel, díky levicovým politikům došlo ke zrušení důležitých ustanovení Ústavním soudem,“ upozornil Pavol Lukša.
Podle něj je možné názor soudu urychleně zapracovat do novely, který by měla schválit co nejdříve nová poslanecká sněmovna. „Z detailních statistik lze jednoznačně prokázat, že tento institut se stal významným nástrojem, který udržoval pracovní návyky dlouhodobě nezaměstnaných. Rozhodně nešlo o žádnou „šikanu“ občanů, kteří přišli o práci před několika málo měsíci a aktivně hledali pracovní místo,“ dodal bývalý poslanec za Moravskoslezský kraj. Každý promarněný měsíc znamená zbytečnou eskalaci problémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.