Lukša (TOP 09): Soud k OKD by mohl poodkrýt chování odpovědných politiků

14.10.2015 9:11

Po mnoha letech se prodej 46 % státního podílu v OKD dostal před soud. Zvláště zajímavé bude, až dojde na výpovědi svědků.

Lukša (TOP 09): Soud k OKD by mohl poodkrýt chování odpovědných politiků
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

Aktéři vytvářeli zatím spíše neprostupnou mlhu a odpovědím se vyhýbali. Věřím, že u soudu padnou ty správné otázky a tentokrát už se například Bohuslav Sobotka nebude moct vykroutit z odpovědi. Je to přeci jen známý přední mistr v disciplíně sáhodlouhého plácání prázdné slámy. Je trochu překvapivé, že před soudem stane pouze jako svědek, vzhledem k tomu, že jako tehdejší ministr financí měl pochybnou privatizaci na starosti a také ji předkládal jako svůj materiál do tehdejší Špidlovy vlády. Ta mu materiál také schválila a dneska dělá Vladimír Špidla šéfa poradců Bohuslava Sobotky. Obžalováni byli zatím pouze dva úředníci a znalec. Ti prohlašují, že za prodej nesli odpovědnost premiér Sobotka a exministr průmyslu za ČSSD Urban. Líčení před soudem je teprve v začátcích, ale faktem je, že bylo zvláštní, proč vládní politici prodej tlačili za každou cenu do konkrétních rukou. Dneska se snaží tvrdit, že kvůli tomu, aby neohrozili pracovní místa a občany v lokalitě. Je to směšné, když nyní můžeme poslední roky sledovat, co s OKD postupně majitelé dělali. Poté, co vytáhli ze společnosti co nejvíce peněz, tak bez většího plánu či povinnosti chtěli ukončit práci tisícům zaměstnanců. Slib nájemníkům 44 000 bytů OKD, že dostanou byty k odkoupení za stejně výhodných podmínek, jako získali od státu finančníci, se také nekonal. Z hlediska soukromého investora je to jistě žraločí chování, ale to, co to umožnilo, je přece způsob, jakým dostali majetek do užívání. Zdá se, že žádné záruky a břemena tedy sjednány nebyly (ty by mohly teoreticky ospravedlňovat nízkou cenu). A to je právě odpovědnost Bohuslava Sobotky, dnešního premiéra.

Sobotka dělá jako by se ho celá věc moc netýkala. Možnosti jsou ale v zásadě dvě. Buď o možném záměrném podcenění podílu věděl a byl důležitou součástí určité skupiny, nebo naprosto politicky a manažersky selhal, když předložil do vlády tak závažný materiál s ohromným dopadem bez vědomí, co vlastně dělá.

Pavol Lukša, starosta Čeladné

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.