Lukša (TOP 09): Tichý nepřítel

02.12.2015 11:52

Česká republika má prvenství, o které rozhodně nikdo nestojíme. Děti hledají odreagování, kde se dá. V požívání alkoholu získaly prvenství před vrstevníky z Dánska, Slovinska či Maďarska.

Lukša (TOP 09): Tichý nepřítel
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša

Hůře na tom bývalo kdysi Německo, ale odborníci brzy pochopili, že je třeba přesvědčit především dospělé, že není obvyklé, aby děti požívaly alkohol. Podle posledních českých průzkumů má s pitím alkoholu zkušenost až 83 % dětí ve věku 11 – 15 let, což je víc než alarmující. Problémy dnešní hektické doby, ať už v celé společnosti nebo v rodinách, nutí děti hledat úniky, a proto se uchylují k alkoholu či drogám. Obojí je špatné a bohužel velmi se rozrůstající. Novým fenoménem je, že děti, a to zvláště středních, ale často i základních škol, přicházejí do školy s alkoholem v krvi. V minulém roce objevili kantoři 228 opilých či zdrogovaných žáků základních škol a 442 studentů. Tyto údaje vyplývají z evidence České školní inspekce. Řešení tohoto problému nebude určitě lehké, musí pomoci jak odborníci, tak i rodina, ve které se dítě pohybuje. Všechny problémy se dají řešit, i když dítě má za to, že některé momenty v životě nelze napravit. Opak je však pravdou. Alkohol či drogy jsou jen momentálním únikem a nikdy nedokážou vyřešit podstatu problému. Zvláště v tomto předvánočním čase jsou děti náchylnější vnímat i malé problémy ostřeji. A proto je nenechávejme samotné a snažme se s nimi trávit co nejvíce času a o jejich lapáliích s nimi hovořit. Společným úsilím tak můžeme zabránit mnohým tragédiím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…