Lusková (Realisté): Holky za mřížemi

18.07.2017 8:34

Přemýšlím, proč je žen v kriminále najednou tolik. Za čtyři roky vzrostl počet vězeňkyň o 80 %, počet vězňů jen o 30 %, dlouhodobě ročně přibývá ve výkonu trestu 200 žen. Musela být dokonce nově otevřena další ženská věznice.

Lusková (Realisté): Holky za mřížemi
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Cena, kterou daňový poplatníci zaplatí za jednu holku za katrem je 27 tisíc měsíčně. To je pro srovnání cena jednoho lůžka v domově pro seniory. Zatímco stařenka zaplatí za lůžko 10 tisíc měsíčně ze svého zaslouženého důchodu, vězenkyně 1500 Kč a to pouze v případě, že pobírá důchod nebo pracuje. Pracuje jen 30 % vězňů.

Krádeže a podvody, za něž nejčastěji ženy sedí, jsou sociálními jevy stoupajícími v době ekonomického nedostatku. Ekonomika země má nyní rostoucí trend, roste počet bohatých a úspěšných, ovšem také počet chudých a neúspěšných. Nůžky se rozevírají. Roste tlak na úspěšnost, která je v určitých sociálních skupinách definována pouze příjmem. Dle psycholožky Čírtkové může být situace způsobena příležitostmi, které ženy nyní mají a které dříve neměly, zejména v oblasti korupce. Na vyšší pozice, kde je korupce riziková, se dříve ženy dostávaly méně než nyní.

Dávám fanouškům této stránky však v úvahu ještě doplněnou teorii příležitostí. Jde o vnucování genderové rovnosti. Ano, ve střední Evropě ženy mají stejná práva jako muži. My ženy se svobodně pohybujeme napříč státy, máme právo na spravedlivý soudní proces, zdravotní a sociální zabezpečení, i rovné právo na vlastnictví a právo volit a být voleny. Stejně jako muži. Přesto jsou české ženy stále masírovány informací "chovejte se jako muži, bojujte za svá práva." Ve svém důsledku však nejde pouze o slaďování pracovního a rodinného života, novou dělbu prací v domácnosti. Nejde o muže s nemluvňaty v šátcích na břiše tančící zumbu a ženy řídící obří firmy, obří úřady a obří stroje. Zcela nečekaně se pod vlivem této "informace" projevuje i chování agresivní a kriminální, primárně přisuzované zejména mužům, jehož důsledkem je nesprávně uchopená touha po úspěchu.

Vnucování genderové rovnosti není dobrý mainstream. Ženy by měly být podporovány, aby zůstaly ženami a využívaly výhod ženského pohlaví v rodině i v práci. Aby si užívaly své rodiny a svých dětí a péči o rodinný krb nevnímaly jako zlo, které brání kariéře, nezávislému životu a blahobytu. I s tou "daní", že mají větší podíl na péči o domácnost a v období po porodu jsou dočasně závislé na muži. Kdyby tomu tak bylo, možná by bylo méně holek za mřížemi. Byly by se svými dětmi.

Daniela Lusková, ředitelka Domova U Biřičky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce