Luzar (KSČM): Vánoce na splátky mohou skončit až exekucí

30.11.2016 18:01

Ve 20. a 21. století jsou tyto tradiční křesťanské svátky v mnoha zemích vnímány spíš jako svátky pokoje, rodiny a lásky, které slaví lidé společně bez ohledu na jejich křesťanský původ.

Luzar (KSČM): Vánoce na splátky mohou skončit až exekucí
Foto: KSČM
Popisek: Leo Luzar

Neměly by být o velkých a drahých dárcích, ale především o rodině, přátelích a klidné atmosféře, kterou si všichni chceme užít. Dříve jsme většinou pořizovali jen ty věci, na které nám stačily vlastní finance. Věcí, na které jsme šetřili několik měsíců, jsme si také dokázali více vážit. Dnešní doba je bohužel zcela jiná. Šetřit a pak utrácet se stává bohužel přežitkem. Dnešním trendem je nejdříve nakoupit a až potom splácet. A tak se předvánoční období stává žní pro různé splátkové společnosti, nebankovní instituce a i klasické banky se rády přiživí.

Mnoho českých domácností se již setkalo s různými variantami úvěrů, půjček, leasingu a podobně. Pokud však vůbec začneme uvažovat o zadlužení se, pak by to mělo být s rozumem. Základním pravidlem by měla být ta skutečnost, že splatnost úvěru by neměla přesáhnout životnost pořizované věci. Také v případě úvěru zdarma by člověk neměl ztrácet ostražitost. Může se totiž dostat do finančních potíží, které znemožní řádné splácení půjčky a vzniklá situace končí velmi často návštěvou exekutora.

Pravomoci exekutorů jsou sice v posledních letech hlavně politiky z KSČM a levice obecně různě upravovány, ale přesto mají stále nemalé možnosti, jak na neplatiče a dlužníky.  Exekutor je schopen sehnat důležité informace o dlužníkově majetku, finanční situaci, bankovních účtech, spořeních apod. Má jasně definovaná místa, kde může efektivně udeřit, aby získal dlužnou částku zpět. Od exekutora můžete očekávat, že vám: zablokuje bankovní účet, vybere našetřené peníze ze stavebního spoření, vezme úspory z důchodového nebo kapitálového pojištění, vyhlásí mobiliární exekuci (zabaví movité věci dlužníka), zabaví váš nemovitý majetek, podá exekuční příkaz na vaši mzdu u vašeho zaměstnavatele apod. To vše je třeba mít na paměti, než sáhneme po nějaké zaručeně výhodné nabídce.

Zkusme se zamyslet, jestli jsou Vánoce opravdu jen o drahých dárcích, které si mnohdy nemůžeme dovolit. Vraťme se raději k různým tradicím a zvykům, které nám závidí celý svět a o kterých nalezneme na zahraničních cestovatelských portálech pouze zmínky obdivu. Vždyť tradiční české Vánoce jsou častým motivem pro zahraniční turisty, aby v době svátků navštívili naši republiku. Protože, na rozdíl od jiných zemí, u nás stále ještě nejsou ani ryze komerční, ale ani čistě křesťanské. Nepodléhejme konzumu na dluh a buďme hrdí na naše tradice a zvyky, které nám předávali rodiče a uchovejme je pro naše děti a vnuky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.