MD: Novela zákona o urychlení výstavby infrastruktury nabývá účinnosti

12.09.2014 15:27

V sobotu 13. září nabude účinnosti novela zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Investor stavby nabídne za zemědělskou či lesní půdu osminásobek ceny pozemku stanovené znalcem. Ve výjimečných případech může být poskytnut až šestnáctinásobek odhadní ceny. Novela by díky vyšším výkupním cenám měla motivovat vlastníky nemovitostí k jejich prodeji a usnadnit tak výkup potřebných pozemků.

MD: Novela zákona o urychlení výstavby infrastruktury nabývá účinnosti
Foto: ANO
Popisek: Ministr dopravy Antonín Prachař

„Novelou zákona by se měla odblokovat složitá situace u řady staveb, kde se dobrovolné výkupy pozemků v podstatě zastavily a investorské organizace byly nuceny zahajovat vyvlastňovací řízení,“ uvedl ministr dopravy Antonín Prachař. Komplikovaná majetkoprávní příprava, daná zejména výrazným poklesem cen jiných než stavebních pozemků, se ze všech investorských organizací dotkla nejvíce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Na významných stavbách jako jsou rychlostní silnice a dálnice, na kterých již byly výkupy zahájeny, není aktuálně vypořádáno více než 2500 pozemků. ŘSD nicméně předpokládá, že většinu vlastníků nemovitostí na těchto strategických stavbách osloví s novou nabídkou ještě do konce roku 2014. Nejvíce obeslaných majitelů předpokládá ŘSD na jednotlivých úsecích rychlostní silnice R6, na stavbách rychlostní silnice R35 Opatovice – Časy a Časy – Ostrov, na stavbě D1 Říkovice – Přerov, na dálnici D3 v úseku obchvatu Českých Budějovic a novela by měla pomoci s výkupy i na dálnici D11 v úseku Hradec Králové – Jaroměř. Majetkoprávní příprava bude samozřejmě pokračovat také na dalších silničních stavbách.

Postup investorských organizací při výkupu pozemků určuje směrnice, kterou vydalo ministerstvo dopravy. Majitel půdy získá osminásobek ceny stanovené znalcem, pokud smlouvu uzavře do devadesátého dne od obdržení jejího návrhu od investora. Ve výjimečných případech může být za zemědělskou a lesní půdu pro výstavbu infrastruktury poskytnut až šestnáctinásobek ceny stanovené znaleckým posudkem. To se týká například situace, kdy by odkupem části půdy došlo k výraznému omezení možností hospodaření na zbývajících částech pozemků. O udělení výjimky bude na základě doporučení investora stavby a příslušného odboru ministerstva rozhodovat ministr dopravy. Zároveň platí, že takto stanovená cena zemědělského nebo lesního pozemku nesmí přesáhnout tři čtvrtiny ceny tohoto pozemku, pokud by byl oceněn jako pozemek stavební.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce