MD: Zelená kniha poslouží k diskuzi o veřejné dopravě

16.03.2014 10:15

Ministr dopravy Antonín Prachař se v těchto dnech obrátil na jednotlivé kraje ve věci koncepčního směřování veřejné dopravy v České republice. Navázal tím na už dříve vydaný dokument Dopravní politika České republiky pro období let 2014 až 2020, v níž byl ministerstvu uložen úkol zpracovat ve spolupráci se samosprávou návazný dokument zabývající se konkrétně oblastí veřejné osobní dopravy. Hejtmani mohou v následujícím měsíci zodpovědět otázky vztahující se k veřejné dopravě v jejich regionu.

MD: Zelená kniha poslouží k diskuzi o veřejné dopravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Materiál Zelená kniha – Koncepce veřejné dopravy popisuje současný stav fungování veřejné dopravy a nastoluje otázky, jak řešit koncepci veřejné dopravy v budoucnu. Materiál tak má sloužit především k diskuzi s partnery, jako jsou například jednotlivé kraje či odborná veřejnost. Zároveň jsou v něm kladeny dotazy, na které by adresáti tohoto dokumentu měli odpovědět. Z jejich odpovědí a připomínek bude následně řešen konečný materiál, který nastolí směr veřejné dopravy na území ČR – vytvoří se tzv. bílá kniha. Teprve až tento dokument obsáhne novou strukturu organizace veřejné dopravy, potřebné legislativní úpravy a návrh financování systému.

„K relevantním závěrům potřebujeme znát konkrétní priority krajů v oblasti veřejné dopravy, včetně jejího očekávaného rozsahu a rozvoje až do roku 2020. Ze stávající zelené knihy tedy ještě nelze vyvozovat žádné závěry, ty vyplynou až z odborné diskuze,“vysvětlil ministr Antonín Prachař.

Dokument zelené knihy se zabývá jednotlivými problematickými oblastmi veřejné dopravy a jeho účelem je především iniciovat diskusi zúčastněných subjektů, zejména ústředních orgánů státní správy, krajů, obcí, dopravců a dalších zájmových sdružení. „Vnímám jako velmi důležité, aby budoucí koncepce veřejné dopravy byla založena na co nejširším konsensu a aby řešení koncepčních otázek probíhalo v úzké spolupráci s územní samosprávou. Věřím, že společné úsilí na vyřešení koncepčních otázek v oblasti veřejné dopravy bude v konečném důsledku pozitivně vnímáno nejen všemi kraji, ale také ze strany cestujících při pravidelných cestách veřejnou dopravou v České republice,“ uzavřel Prachař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…