MMR: Česko-polský program finančně vstoupil do své závěrečné čtvrtiny

30.07.2014 12:17

Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika je svým rozsahem největší z pěti obdobně koncipovaných programů realizovaných v období let 2007-2013 na území České republiky.

MMR: Česko-polský program finančně vstoupil do své závěrečné čtvrtiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová, ministryně pro místní rozvoj

Tato skutečnost ostatně odpovídá i faktu, že společná hranice obou států je zdaleka nejdelší. Dohromady obě partnerské země složily alokaci finančních prostředků použitelných pro spolufinancování společných aktivit ze strukturálních fondů ve výši téměř 220 mil. EUR.

Program je v rámci ČR specifický i tím, že jako u jediného přeshraničního programu jsou všechny rozhodující programové instituce (tzn. Řídící, Platební a certifikační i Auditní orgán), které jsou partnery pro příslušné útvary Evropské komise, umístěny na jejím území.
 
„Díky velmi dobré partnerské spolupráci na všech úrovních implementace programu se od samotného počátku daří velice dobře naplňovat původní cíle programu a ve všech srovnáních z pozice Evropské komise se program pohybuje na samém vrcholu,“ řekl Jiří Horáček, ředitel odboru evropské územní spolupráce. K dnešnímu datu je z pohledu využití finančních prostředků v poslední čtvrtině (projektovým partnerům v obou zemích již bylo proplaceno 164,5 mil. EUR). Při započtení zálohových plateb je pravidlo n+2 pro rok 2014 již nyní splněno na 98,3 procent. „Splnění této povinnosti do konce roku bude zcela jistě naplněno,“ ujistil Horáček.
 
Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Centrem pro regionální rozvoj připravilo vzorové mapy projektů dle jednotlivých programů přeshraniční spolupráce. Každá mapa obsahuje dvanáct projektů, které jsou ukázkou toho, jak přeshraniční spolupráce může vypadat a jaké nepřeberné množství aktivit lze podpořit.
 
V souvislosti s výše uvedeným pořádá ministerstvo speciální letní propagační akci, která postupně probíhá v sítí regionálních rádií podle jednotlivých pohraničních oblastí. V případě česko-polského programu vyvrcholí v sobotu 2. srpna ve Vrchlabí. Veřejnosti budou poutavou a populárně naučnou formou představeny úspěšné projekty, své dovednosti předvedou hasiči, mluvit se bude o projektech Krkonošského národního parku. Návštěvníci se budou moci dále seznámit s českou a polskou kuchyní, krajovými specialitami a lidovým folklórem. Součástí akce bude rovněž vystoupení Gábiny Goldové, Josefa IX. a pěveckého sboru Hron.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…