MMR: Česko-saská spolupráce přináší dobré výsledky

19.08.2014 10:19

Konečným příjemcům bylo proplaceno více než 70 procent. Programy přeshraniční spolupráce mají v česko-saském příhraničí dvacetiletou tradici.

MMR: Česko-saská spolupráce přináší dobré výsledky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Od roku 1994 byly realizovány předvstupní programy Phare CBC a od roku 2004, kdy se Česká republika stala členem EU, ve spolupráci se Svobodným státem Sasko velmi úspěšně čerpá prostředky v rámci společného přeshraničního programu. V období 2007–2013 bylo pro Program přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko vyčleněno 207,4 mil. eur. Z této sumy je konečným příjemcům proplaceno více než 70 procent.

„Toto číslo dokumentuje stálý nárůst proplacených částek v přímé souvislosti s úspěšnou realizací programu. Nehrozí tak nebezpečí, že by se programu nepodařilo vyčerpat peníze za zrealizované aktivity projektů, řekl Jiří Horáček, ředitel odboru evropské územní spolupráce.
 
Ministerstvo pro místní rozvoj pořádá v rámci speciální letní akce „Den česko-saské spolupráce“ s cílem přiblížit veřejnosti specifika a možnosti spolupráce příhraničních regionů a možnosti jejich finanční podpory z prostředků Evropské unie. Za tímto účelem vznikla mapa vzorových projektů přeshraniční spolupráce v období 2007–2013, která představuje reprezentativní výběr podpořených projektů.
 
V případě česko-saského programu, který klade velký důraz na zajištění bezpečnosti obyvatel a návštěvníků pohraničí se v sobotu 23. srpna představí v rámci dne česko-saské spolupráce v akci tři sbory dobrovolných hasičů ze Saska a České republiky. Svoji práci budou prezentovat i policejní kynologové. Příjemci dotace představí úspěšné projekty s tématikou hornické minulosti Krušných hor, kulinářských specialit i projekty zaměřené na životní prostředí, například na odvádění a čištění odpadních vod. Možnosti v oblasti posílení kulturních zážitků na Labi představí občanské sdružení Niké projektem Cargo Gallery.
 
V rámci doprovodného programu bude zdarma zpřístupněna komplexně zrekonstruovaná rozhledna na Klínovci a otevřena hasičská zbrojnice na Božím Daru. Návštěvníci budou moci ochutnat regionální koláčky, děti čeká malování na obličej, trampolína a soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu