MO: Charitativní koncert podpořil rodiny padlých vojáků

14.08.2014 22:22

Ve středu 13. srpna byly na charitativním koncertu Andělská křídla v pražském divadle Broadway, na podporu rodin po vojácích padlých v Afghánistánu, vydraženy nejen dresy Jaromíra Jágra, Ivana Haška či boxerské rukavice Lukáše Konečného.

MO: Charitativní koncert podpořil rodiny padlých vojáků
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Peníze z dražby i ze vstupného na charitativní koncert, na kterém vystoupila například Helena Vondráčková, skupina Support Lesbiens nebo Monika Absolonová a Marián Vojtek, věnují organizátoři pozůstalým po vojácích, kteří padli na začátku července v Afghánistánu. Doplní tak finanční sbírku, která byla spuštěna asi před měsícem ve spolupráci s Charitou ČR, a na jejímž kontě už jsou víc než čtyři miliony korun.

Konání charitativního večera podpořila řada osobností. Některé pro víc než šest set návštěvníků koncertu a diváků internetového vysílání České televize natočili zdravici nebo nabídli předměty do dražby.

V hledišti bylo možné spatřit herečku Janu Šulcovou či herce Pavla Nového nebo Davida Vávru. Druhé části koncertu se zúčastnil i Petr Čtvrtníček a další umělci.

Nejen hosté v hledišti si mohli přes internet koupit například dres hokejistů Jaromíra Jágra, Vladimíra Růžičky, Tomáše Plekance nebo Jiřího Hrdiny, hokejku Richarda Žemličky, boxerské rukavice Lukáše Konečného, volant automobilového závodníka Martina Koloce nebo reprezentační dres fotbalistů Petra Kouby a Michala Horňáka. Ve dražbě byla i socha od herečky Chantal Poullain. Dražba bude pokračovat v příštích dnech na internetu.

Získanou částku, která činila 149 020,- Kč, organizátoři rovnoměrně rozdělí mezi každé dítě, manželku nebo družku po padlých vojácích. Peníze tak mohou pomoci i jedné z přítelkyň padlého vojáka, která s ním žila několik let. Té totiž  současný zákon bohužel nepřiznává žádné odškodné, na rozdíl od manželek, dětí či rodičů.

Kromě finanční sbírky a charitativního večera se kolegové padlých a rodinní příslušníci snaží vybrat peníze také prodejem triček s nápisem „Jsem hrdý na české vojáky“, prodejem samolepek nebo charitativním během, který se 23. srpna uskuteční v Chrudimi.

Představení spolu s divadlem Broadway a příslušníky 43. výsadkového praporu z Chrudimi pořádal Svaz vojáků z povolání Armády České republiky. Podpořily ho i Ministerstvo obrany ČR a Generální štáb AČR.

„Zcela spontánně se na nás obracela po té tragické události celá řada lidí s nejrůznějšími nápady, jak pomoci hned v prvních chvílích rodinám vojáků, kteří položili své životy ve spojení s afghánskou misí. Nakonec se nám líbil návrh nadrotmistra Libora Smékala zorganizovat charitativní koncert v Praze. Využili jsme jeho zkušeností a jak je vidět, udělali jsme dobře. Koncert se vydařil a dobrá věc slaví úspěch. Děkujeme všem, kteří přišli a nejen morálně podpořili pozůstalé po vojácích,“ podtrhl major Ivo Zelinka z velitelství 4. brigády rychlého nasazení.

Při útoku sebevražedného atentátníka zahynulo počátkem července v Afghánistánu pět českých vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení – čtyři z výsadkového praporu v Chrudimi, jeden ze žateckého mechanizovaného praporu. O pár dní později se po dalším útoku v Afghánistánu zranil další voják ze žateckého praporu.

Na podporu rodin padlých vojáků otevřeli příslušníci 4. brigády transparentní účet. „Ten bude aktivní do 1. září, kdy budou vybrané prostředky předány rodinám našich padlých a raněnému kamarádovi,“ řekl major Zelinka, jeden z těch, kteří stáli u zrodu myšlenky pomoci pozůstalým.

Účet číslo 44665522/0800 s variabilním symbolem 916 je zřízený u České spořitelny, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…