MO: Nezbývá než se pokusit obavy paní poslankyně Jany Černochové znovu rozptýlit

27.08.2015 18:20

Reakce Ministerstva obrany na článek poslankyně Jany Černochové „Dohady o vrtulnících odhalují hlubší chaos“

MO: Nezbývá než se pokusit obavy paní poslankyně Jany Černochové znovu rozptýlit
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Ministerstvo obrany nemůže jinak, než vyjádřit velké překvapení nad vyjádřeními paní poslankyně Jany Černochové pro Parlamentní listy.cz a uvést informace v jejím článku na pravou míru.

Je otázkou, z jakého důvodu paní poslankyně Jana Černochová přechází fakt, že právě s nástupem této vlády se postupně zlepšuje komunikace s parlamentním Výborem pro obranu, respektive jeho Podvýborem pro akvizice Ministerstva obrany, obchodu s vojenským materiálem a inovace Armády ČR.

Pokud jde o modernizaci vrtulníkového letectva, náměstci ministra obrany Daniel Koštoval a Tomáš Kuchta i zástupci Velení Armády ČR se v červnu a červenci 2015 zúčastnili hned dvou zasedání Podvýboru, na kterých byly přítomným poslancům detailně představeny jak milníky připravované akvizice víceúčelových vrtulníků, tak důvody pořízení, jejich úkoly a základní parametry a také vztahy k úkolům plněným ostatními vrtulníky ve výzbroji naší armády.  Veškeré dotazy přítomných poslanců byly zodpovězeny a Ministerstvo obrany dosud mělo za to, že v otázce postupu pořízení víceúčelových vrtulníků není rozporu.

Nezbývá tedy než se pokusit obavy paní poslankyně Jany Černochové znovu rozptýlit. V případě takto složitých zbraňových systémů má každá akvizice svou analytickou a přípravnou fázi a není nic neobvyklého, že jsou diskutovány nejprve rámcové a základní parametry, které mohou být v dalších fázích upřesňovány či měněny. Původní volba lehkého víceúčelového vrtulníku byla do jisté míry kompromisem, který vycházel z omezeného zdrojového rámce a tehdejšího odhadu vývoje bezpečnostní situace ve světě. Pokud je autorkou zmiňována Koncepce rozvoje dopravního a vrtulníkového letectva z roku 2013, je také „fér“ uvést i materiál s názvem Dlouhodobý výhled pro obranu do roku 2030, který projednala vláda České republiky 15. června 2015, a se kterým byly parlamentní orgány průběžně seznamovány od počátku roku 2015. Zde se již hovoří o víceúčelových vrtulnících. Ministerstvo obrany při zpracování svých plánovacích dokumentů logicky postupuje od nejobecnějších vizí ke konkrétním záměrům a opatřením, nelze se tedy divit, že avizovaná Koncepce výstavby Armády ČR nutně bude následovat po schválení Dlouhodobého výhledu, z jehož tezí vychází.

Teprve až ministerstvo získá a vyhodnotí informace o poměrech na trhu (v této fázi se právě nacházíme) může rozhodnout o dalším postupu, včetně úpravy vyčleněného finančního rámce. Není právě šťastné odkazovat se na deník E15, který v citovaném článku jako obvykle pracuje s informacemi vytrženými z kontextu, starými 4 měsíce. Zmiňovaná marketingová informace USA byla jednou z mnoha, kterou ministerstvo obrany využilo k získání k lepšího obrazu o trhu v poptávané kategorii vrtulníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…