MO: Tankový den v Lešanech připomene 70. výročí spojenecké invaze a boje u Dukly v roce 1944

15.08.2014 17:15

Již 12. Tankový den ve Vojenském technickém muzeu Lešany se uskuteční v sobotu 30. srpna. Tematicky se bude vztahovat k dvěma letošním výročím z druhé světové války: vylodění spojeneckých vojsk v Normandii v roce 1944 a bojům na východní frontě u Dukly rovněž v roce 1944.

MO: Tankový den v Lešanech připomene 70. výročí spojenecké invaze a boje u Dukly v roce 1944
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Vojenské technické muzeum Lešany otevře své brány při 12. Tankovém dni v 9.30, program začíná o hodinu později, v 10.30. Jako každoročně bude i letos tvořen především dynamickými ukázkami, při nichž se představí těžká vojenská technika. Ta se bude vztahovat k dvěma zmíněným výročím, tedy bojům na západní i východní frontě v roce 1944. Do bojů na obou frontách tehdy zasáhli i českoslovenští vojáci.

Připraveny budou i statické ukázky, divácké soutěže, v areálu bude možné spatřit vojáky v dobových uniformách a dostaví se i příznivci vojenské techniky ve vlastních historických vozidlech. Vstup na Tankový den je opět ZDARMA.

O podrobnostech programu a konkrétních strojích, které budou moci diváci vidět, budeme ještě informovat v dalších článcích. Sledujte proto webové stránky www.vhu.cz.

Již nyní si některou techniku, která se vztahuje především k invazi v roce 1944 a následným bojům na západní frontě, můžete prohlédnout. Ve fotogalerii u článku Spojenecká technika z doby invaze 1944 v lešanském muzeu (http://www.vhu.cz/prohlednete-si-spojenecka-technika-z-doby-invaze-1944-v-lesanskem-muzeu/) je představeno hned několik desítek strojů. Některé z nich také bezpochyby vyrazí do lešanské arény 30. srpna při Tankovém dni.

  • Více informací o aktivitách Vojenského historického ústavu Praha naleznete na www.vhu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …