MPO: K lednovým výsledkům zahraničního obchodu

10.03.2014 17:50

Lednové výsledky zahraničního obchodu navazují na dynamiku růstu vývozu i dovozu ze závěru loňského roku.

MPO: K lednovým výsledkům zahraničního obchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

"Globalizační procesy ve stále větší míře ovlivňují mezinárodní obchod. Tradiční přeshraniční statistika tak plně neodráží přínos zahraničního obchodu pro českou ekonomiku. Ta je jednou z nejvíce integrovaných ekonomik do evropských a globálních hodnotových řetězců, velká část zahraničního obchodu se odehrává v rámci těchto řetězců. Na jedné straně jsou dováženy komponenty a meziprodukty, které jsou u nás přepracovány či zkompletovány do hotových výrobků určených k následnému vývozu. Na druhé straně také čím dál více meziproduktů směřuje od nás k dalšímu zpracování v rámci hodnotového řetězce."

"Tyto operace jsou uskutečňovány mezi tzv. tuzemskými daňovými rezidenty a nerezidenty za rozdílné ceny, než za které se uskutečňuje fyzický přechod zboží přes hranice. Roste tak rozdíl mezi tradiční přeshraniční statistikou a hodnotou, kterou české subjekty skutečně získávají za svůj export. Proto ČSU sleduje statistiku zahraničního obchodu také v tzv. národním pojetí, které lépe postihuje přínos zahraničního obchodu pro českou ekonomiku."

"Z tohoto důvodu vítáme, že ČSU nově klade důraz na zveřejňování této statistiky. MPO bude tento nový pohled na zahraniční obchod využívat i nadále ve svých analýzách. Samotné lednové výsledky zahraničního obchodu, jak v národním pojetí, tak v metodice přeshraniční statistiky, navazují na dynamiku růstu vývozu i dovozu ze závěru loňského roku. Oživení evropské ekonomiky, které potvrdily nedávno zveřejněné výsledky růstu HDP za poslední čtvrtletí 2013, se pozitivně promítlo do poptávky po českém exportu. Stále vysoké hodnoty předstihových indikátorů ukazují na pokračování tohoto trendu," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…