MPO: Sankce namířené proti Rusku by neměly ohrozit českou ekonomiku

30.07.2014 18:23

Evropská unie přijme další sankční opatření proti Ruské federaci v souvislosti s její participací na prohlubující se krizi na Ukrajině. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) během vyjednávání především prosazovalo, aby sankce nedopadly na obchod s civilním zbožím a nebyly likvidační pro české firmy. Nové sankce by měly mít jen velmi omezený dopad na českou ekonomiku a MPO je bude průběžně sledovat, analyzovat a vyhodnocovat.

MPO: Sankce namířené proti Rusku by neměly ohrozit českou ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

Evropská unie by ve čtvrtek 31. července 2014 měla přijmout rozhodnutí Rady, které obecně vymezuje čtyři oblasti, do nichž budou omezující opatření směřovat, a nařízení Rady, které rozpracovává některé podrobnosti spojené se zavedením sankcí. Podle návrhu by se sankce měly začít uplatňovat od 1. srpna 2014.

4 oblasti, kterých se sankční opatření dotkne:

1) Omezení týkající se zbraní

Zákaz vývozu a dovozu zbraní a vojenského materiálu z/do Ruské Federace. Toto opatření se netýká dodávek vojenského materiálu realizovaných na základě již uzavřených kontraktů a na dodávky náhradních dílů a servisu nezbytného pro údržbu již existující výzbroje v EU.

2) Omezení pro vývoz citlivých technologií pro ropné odvětví a související obory

Omezení se bude týkat citlivých technologií využitelných pro průzkum těžby ropy a těžbu ropy, které jsou používány pro hlubinný podmořský a arktický průzkum a těžbu ropy a dále těžbu ropy z břidlic. Konkrétní položky budou vymezeny v příloze návrhu příslušného sankčního nařízení. O autorizaci k vývozu bude rozhodovat příslušný národní úřad.

 

 

3) Omezení pro vývoz zboží a technologií dvojího užití

Omezen bude prodej, dodávky a vývoz zboží a technologií dvojího užití pro vojenské použití a konečné vojenské uživatele. Toto opatření se netýká ani zboží a technologií dvojího užití pro letecký a kosmický průmysl v případě, že je určen pro civilní použití a konečné civilní uživatele.

4) Omezení dotýkající se kapitálového trhu

Omezení na finanční instituce, které jsou z více než 50 % vlastněny ruským státem. Budou zakázány transakce a poskytování finančních prostředků nebo investičních služeb, vydávání nových dluhopisů, akcií nebo obdobných finančních nástrojů s dobou splatnosti delší než 90 dnů.

Omezení je zacíleno na obchodování s dluhopisy, akciemi, které mají splatnost vyšší než 90 dní a byly vydány významnými ruskými finančními institucemi založenými v Rusku, kde má stát podíl minimálně 50 % (jedná se o pět významných ruských bank). Omezení se netýká institucí, které byly založeny mezinárodní smlouvou.

Po publikování příslušných dokumentů budou informace o sankčních opatřeních upřesněny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…