MPSV: Od 1. listopadu začne platit smlouva mezi Českou republikou a Ruskou federací

15.08.2014 5:20

O sociálním zabezpečení

MPSV: Od 1. listopadu začne platit smlouva mezi Českou republikou a Ruskou federací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

8. srpna 2014 proběhla v Moskvě výměna ratifikačních listin ke smlouvě mezi Českou republikou a Ruskou federací o sociálním zabezpečení, která byla podepsána 8. prosince 2011 v Praze. Smlouva tak začne platit od 1. listopadu tohoto roku. Smlouva mezi Českou republikou a Ruskou federací o sociálním zabezpečení je standardním dvoustranným instrumentem, který upravuje otázky sociálního zabezpečení pracovníků migrujících mezi ČR a RF a je založen na moderních zásadách mezinárodní úpravy.

Nahradí původní dohodu z roku 1959 se Sovětským svazem, která byla pro svou zastaralost v roce 2008 vypovězena. Smlouva stanoví mimo jiné pravidla pro určení příslušnosti dotčených osob k placení odvodů na sociální pojištění a rovněž pravidla pro přiznání a výpočet sociálních dávek pracovníkům, kteří pracovali na území obou smluvních stran.

Jde zejména o důchody, dávky v nemoci a mateřství, dávky při pracovních úrazech a nemocech z povolání a přídavky na děti. Vztahuje se na doby získané ještě před jejím vstupem v platnost.

Pro občany Smlouva přinese především garanci rovnosti nakládání při odvodech pojistného a snadnější přístup k uvedeným dávkám, zvláště důchodům. Pro splnění potřebné doby pojištění pro nárok na důchod se budou doby pojištění/zaměstnání v obou státech sčítat a důchod pak přizná každá smluvní strana v poměrné výši odpovídající dobám získaným v jejím sociálním systému.

S cílem respektovat právní jistoty a očekávání občanů migrujících mezi oběma státy ještě za platnosti dřívější dohody z roku 1959 obsahuje Smlouva i specifickou úpravu o hodnocení dob pojištění získaných v obou státech do konce roku 2008. Pro české podniky smluvní úprava přinese zejména vyloučení povinnosti dvojích odvodů na sociální pojištění u svých pracovníků, které na území Ruské federace vysílají, a možnost zachovat jim po dobu až dvou let jejich působení v RF pojištění pouze v českém systému sociálního zabezpečení.

Tím dojde ke zjednodušení a snížení nákladů českých podniků působících na ruském území. Zároveň se Smlouvou vstoupí v platnosti. Ujednání k provádění smlouvy, které stanoví praktické postupy dotčených institucí (na české straně České správy sociálního zabezpečení a úřadů práce), a formuláře dohodnuté pro výměnu informací potřebných pro provádění smlouvy v praxi.

Texty Smlouvy i Ujednání budou zveřejněny ve Sbírce mezinárodních smluv i na webu MPSV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice