MPSV: Stáže pomáhají nezaměstnaným zpět do práce

11.03.2014 11:12

Deprese, úzkost i rodinné a zdravotní problémy hrozí podle psychologů těm, kdo jsou dlouhodobě bez práce. Nezaměstnaným odborníci doporučují najít si jinou stálou aktivitu, například dále rozvíjet své znalosti a dovednosti. Příležitost nabízí i projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“.

MPSV: Stáže pomáhají nezaměstnaným zpět do práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Nezaměstnanost v České republice dosahuje 8,6 procenta, bez zaměstnání je aktuálně podle Úřadu práce více než 600 tisíc osob. Ztráta zaměstnání znamená nejen finanční a existenční obtíže, ale také velký nápor na psychiku.

„Společnost často vnímá nezaměstnané jako neochotné pracovat, i když se mnozí do nepříznivé situace dostali třeba vinou masového propouštění a práci aktivně hledají. Absolvování stáže účastníkům prokazatelně zvyšuje motivaci a pomáhá najít cestu zpět do práce,“ říká ředitelka Fondu dalšího vzdělávání Veronika Pelíšková.

Právě projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, který realizuje Fond dalšího vzdělávání (FDV), je jednou z možností, jak během doby bez zaměstnání neupadnout do letargie a ukázat i svému okolí snahu najít uplatnění.

„Lidé se mohou přihlásit na stáž v trvání několika týdnů až měsíců, kdy si pod vedením zkušeného mentora vyzkouší své teoretické znalosti v praxi. Nabídka oborů je pestrá od zemědělství a chemie až po stavebnictví nebo dopravu a logistiku,“ vysvětluje princip projektu jeho hlavní manažerka Kateřina Šímová a dodává, že téměř 40 % uchazečům bylo po skončení stáže nabídnuto poskytovatelem stálé zaměstnání nebo externí spolupráce. A i těm zbývajícím pomohla stáž zvýšit sebevědomí a zlepšit tak svou pozici na trhu práce.

„Delší dobu jsem byl bez zaměstnání. O tomto projektu jsem se dozvěděl od kolegy z rekvalifikačního kurzu v oblasti informačních technologií. Bral jsem to pragmaticky, že je lepší tři měsíce chodit na jedno místo a získat praxi, než pouze chodit po konkurzech,“ říká o stáži jeden z absolventů Čestmír Kalus z Ostravska.

Jednoduchost a úspěšnost projektu dokládá také fakt, že od začátku projektu již bylo zahájeno téměř 5600 stáží u 2700 poskytovatelů, přičemž téměř 4400 stáží již bylo ukončeno. FDV připravuje pokračování projektu. Zájemci veškeré důležité informace najdou na www.stazevefirmach.cz nebo na bezplatné infolince 800 77 99 77.

O projektu:

Projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí je realizován od června 2012 a je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR. Aktuálně uběhl již téměř rok a půl od spuštění informačního systému ASAP (přes který probíhá registrace do projektu) a více než rok od zahájení prvních stáží. Výstupem projektu bude Národní katalog stáží a databáze poskytovatelů stáží. Cíle projektu, tedy uskutečnění 5000 stáží, bylo dosaženu již v lednu. Díky úspoře v rozpočtu proběhne přes 6000 stáží. Projekt trvá do října 2014.

Průběh stáže:

Podmínky stáže jsou koncipovány tak, že stážisté nemají nárok na mzdu (stáž je jejich vzděláváním), avšak nepřichází o státní příspěvky, jež by jim příslušely, i pokud by se stáže v rámci projektu neúčastnili. Stážistům je hrazeno stravné a za určitých podmínek i cestovné a ubytování. Firmám jsou za stážistu uhrazeny fixní náklady na stáž (definované šablonou stáže). Pro stážistu je pak nepochybně velkou výhodou také to, že je mu vždy přidělen mentor, který dohlíží na plnění zadaných úkolů a zajišťuje odbornou konzultaci. Stáž mohou absolvovat i osoby zdravotně znevýhodněné a zdravotně postižené, registrace do systému je přitom pro všechny zájemce bezplatná a nezávazná. Po absolvování stáže získá stážista kromě nových dovedností také doklad o absolvované stáži - certifikát Europass.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.