MSp: Exposlancům Šnajdrovi, Tluchořovi a Fuksovi nebylo vyhověno

16.07.2014 11:31

Ministerstvo spravedlnosti nevyhovělo žádostem bývalých poslanců o odškodnění za jejich trestní stíhání a pobyt ve vazbě.

MSp: Exposlancům Šnajdrovi, Tluchořovi a Fuksovi nebylo vyhověno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministerstvo spravedlnosti včera odeslalo bývalým poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi stanovisko k jejich žádostem o odškodnění za trestní stíhání a pobyt ve vazbě v rámci tzv. kauzy Nagyová. Požadované nároky na náhradu škody ministerstvo zamítlo ve všech bodech s odkazem na ustanovení zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, podle kterého platí, že právo na náhradu škody nemá ten, kdo byl zproštěn obžaloby, či jehož trestní stíhání bylo zastaveno jen proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný.

Jak plyne z usnesení Nejvyššího soudu ČR, ale i z dalších rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení ve věci všech tří žadatelů, jejich trestní stíhání nebylo možno vést z důvodu poslanecké indemnity, tedy proto, že byli vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Jde o stav, kdy trestní odpovědnost určité osoby je nahrazena pouze odpovědnostní disciplinární jako jinou formou právní odpovědnosti, a fakticky tedy není za dané jednání příslušná osoba trestně odpovědná.

Ministerstvo spravedlnosti vyjádřilo přesvědčení, že ustanovení § 12 výše zmíněného zákona č. 82/1998 Sb. analogicky dopadá též na právní věc všech tří žadatelů, a jejich právo na odškodnění je tudíž ze zákona vyloučeno.

Stanoviska s tímto odůvodněním byla dána k poštovní přepravě ve včerejších odpoledních hodinách, tedy ještě v rámci zákonné šestiměsíční lhůty pro vyřízení všech tří žádostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.