MSp: Ministryně odvolala generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala

04.04.2014 15:05

Ministryně spravedlnosti České republiky prof. JUDr. Helena Válková odvolala dne 4. 4. 2014 s okamžitou platností brig. gen. Mgr. Petra Dohnala z funkce generálního ředitele Vězeňské služby ČR. Řízením generálního ředitelství je dočasně pověřen plk. PhDr. Pavel Ondrášek.

MSp: Ministryně odvolala generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Důvody těchto kroků jsou následující:

Nesplnění úkolu navrhnout koncepční řešení, jehož cílem je decentralizace činností a procesů na organizační jednotky, tj. věznice a vazební věznice.

Nerespektování úkolu připravit koncepční řešení redukce počtu systemizovaných míst na generálním ředitelství Vězeňské služby ČR (dále jen GŘ VS ČR).

Ministryně spravedlnosti nařídila po svém nástupu do funkce veřejnoprávní kontrolu hospodaření s majetkem státu a kontrolu výkonu spisové služby na GŘ VS ČR. Cílem této kontroly bylo posoudit dodržování povinností stanovených zvláštními právními předpisy při hospodaření s majetkem státu a celkově zhodnotit činnost GŘ VS ČR jako podřízeného subjektu ministerstva spravedlnosti.

Provedenou kontrolou byly zjištěny závažné nedostatky v hospodaření s majetkem státu spravovaným GŘ VS ČR a v zajišťování spisové služby. V oblasti hospodaření s majetkem státu bylo kontrolou konstatováno nezajištění řádného hospodaření s majetkem spravovaným vězeňskou službou ČR, a to mimo jiné v oblasti zadávání veřejných zakázek, čerpání prostředků z fondů Evropské unie a nakládání se svěřeným majetkem. V zajišťování spisové služby docházelo běžně k porušování platných právních norem, kterým neodpovídaly ani přijaté vnitřní předpisy. Oblast spisové služby navíc nepodléhala řádnému systému kontroly.

Důsledkem uvedené absence řídící a kontrolní činnosti GŘ VS ČR bylo to, že řadě porušení právních předpisů nebylo zabráněno, tato porušení nebyla odstraňována ani napravována. Docházelo tak k prohlubování protiprávního stavu, vzniku škody a nehospodárných výdajů.

Zjištěné nedostatky jsou vzhledem k povaze a rozsahu neslučitelné s postavením generálního ředitele podle ustanovení §1 odst. 2 zákona č. 555/1992 Sb., o vězeňské službě a justiční stráži České republiky, ve znění pozdějších zákonů (dále jen zákon o VS ČR).

Generální ředitel odpovídá za činnost GŘ VS ČR ministryni spravedlnosti, která nese odpovědnost za činnost GŘ VS ČR ve všech jí zajišťovaných oblastech vůči vládě. Ministryně spravedlnosti konstatuje, že přístup Mgr. Petra Dohnala má negativní dopad na hospodaření s majetkem státu.

Ministryně spravedlnosti na základě uvedených skutečností ztratila důvěru ve schopnost Mgr. Petra Dohnala řádně vykonávat svěřenou funkci, jakož i navrhnout a uskutečňovat nezbytnou reformu vězeňství. Za takového stavu věcí bylo odvolání Mgr. Petra Dohnala jedinou možností, jak dosáhnout nápravy poměrů ve Vězeňské službě ČR.

Ministryně spravedlnosti ČR je přesvědčena, že řízením pověřený plk. PhDr. Pavel Ondrášek je vzhledem ke svým dosavadním vynikajícím pracovním výsledkům v resortu, potřebným zkušenostem a morálním kvalitám schopen neuspokojivou situaci na GŘ VS ČR řešit a provést potřebné kroky ke stabilizaci situace.

Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…