MSp: O budoucím vývoji problematiky základních práv v EU

19.08.2014 21:51

Náměstek mezinárodní sekce MSp Jäger jednal s ředitelem Agentury EU pro základní práva Kjaerumem o budoucím vývoji problematiky základních práv v EU

MSp: O budoucím vývoji problematiky základních práv v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

Náměstek mezinárodní sekce Ministerstva spravedlnosti Petr Jäger se sešel k jednání s Mortenem Kjaerumem, ředitelem Agentury EU pro základní práva (FRA). Úkolem agentury je poskytovat pomoc a odborné znalosti o otázkách základních práv orgánům Evropské unie a členských států.

Hlavními tématy byl návrh na rozšíření pravomocí Agentury a návrh na posílení ochrany principů právního státu v EU. K úvahám o rozšíření pravomocí Agentury na oblast trestní justiční a policejní spolupráce uvedl náměstek Jäger, že zdrženlivá pozice České republiky dosud plynula z potřeby koncentrovat aktivity Agentury do oblasti ochrany lidských práv v běžném životě lidí (ochrana soukromí, ochrana obětí trestných činů či postavení etnických menšin), nikoliv nutně do trestního soudnictví, kde již souběžně funguje několik stupňů ochrany před zásahy veřejné moci, včetně Evropského soudu pro lidská práva a dalších mezinárodních orgánů.

Ve vztahu k vytvoření unijního mechanismu, kterým by bylo sledováno dodržování principů právního státu v jednotlivých členských státech, se oba účastníci shodli na potřebě chránit hodnoty, na nichž je EU vystavěna.

„Aktuální návrhy dosud neobsahují potřebná kritéria, na základě kterých by ohrožení právního státu byla vyhodnocována. Česká republika se do diskuze aktivně zapojí, prostor pro dohodu o podmínkách vzniku vyhodnocovacího mechanismu vidíme, nicméně je nutno mít na paměti, že v praxi jsou hlavními garanty ochrany práva nezávislé soudy včetně soudů ústavních, které uvažovanou administrativní procedurou nelze nahradit,“ uvedl náměstek Jäger.

Dalším tématem jednání byly dosavadní výstupy Agentury v oblasti potírání trestných činů z nenávisti. „Český trestní zákoník poskytuje dostatečný právní základ pro účinné stíhání trestných činů spáchaných na rasistickém a xenofobním základě. Z policejních statistik zároveň plyne, že z hlediska celkového objemu kriminality tvoří trestné činy s extremistickým podtextem dlouhodobě cca 0,06%. Tradičně jsou nejvíce zatíženy kraje Moravskoslezský, Ústecký a Praha,“ dodal náměstek Jäger.

Poslední bod jednání byl zaměřen na práva dětí a různé aspekty práva na spravedlivý proces. Posilování procesních práv dětí  MSp věnuje ve své legislativě mimořádnou pozornost (naposled v zákoně č. 292/2013 Sb.), přičemž další změny má přinést rekodifikace trestního i občanského soudního řádu. Tato problematika patří mezi osobní priority ministryně spravedlnosti Heleny Válkové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…