MSp: Ratifikační listiny k Dodatkovému protokolu k Úmluvě o počítačové kriminalitě

13.08.2014 20:28

Zástupce ČR při Radě Evropy uložil ve Štrasburku ratifikační listiny k Dodatkovému protokolu k Úmluvě o počítačové kriminalitě.

MSp: Ratifikační listiny k Dodatkovému protokolu k Úmluvě o počítačové kriminalitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Zástupce České republiky při Radě Evropy uložil dne 7. srpna 2014 ve Štrasburku ratifikační listiny k Dodatkovému protokolu k Úmluvě o počítačové kriminalitě o kriminalizaci činů rasistické a xenofobní povahy spáchaných prostřednictvím počítačových systémů. Dodatkový protokol, který byl otevřen k podpisu ve Štrasburku dne 28. ledna 2003, navazuje na Úmluvu o počítačové kriminalitě (tzv. Budapešťská úmluva), jež je jediným mezinárodním instrumentem zabývajícím se potíráním kriminality na počítačové síti. ČR tuto úmluvu ratifikovala v srpnu roku 2013.

Dodatkový protokol se týká především postihu šíření rasistických a xenofobních materiálů, vyhrožování a urážení s rasistickou nebo xenofobní motivací a postihu hrubého zlehčování nebo popírání genocidy nebo zločinů proti lidskosti pomocí počítačových systémů. Cílem protokolu je harmonizovat trestní právo hmotné pro účely potírání šíření rasismu a xenofobie na internetu a zlepšit mezinárodní spolupráci v této oblasti. Důsledkem by měla být výměna společných zkušeností v praktickém řešení konkrétních případů s rasistickým a xenofobním podtextem a usnadnění mezinárodní spolupráce v trestních věcech. Dodatkový protokol vstoupí pro Českou republiku v účinnost k 1. prosinci 2014, tedy přesně rok po dokončení ratifikace mateřské Úmluvy o počítačové kriminalitě.

Ministerstvo spravedlnosti tak pokračuje v předkládání souhlasu s ratifikací úmluv v oblasti trestního práva a trestní spolupráce, jejichž sjednání proběhlo na mezinárodních fórech v uplynulých 15 letech, a ke kterým nemohla Česká republika z důvodu neexistence odpovědnosti právnických osob za spáchané trestné činy až do roku 2013 přistupovat. V uplynulém období 1,5 roku tak již bylo ratifikováno 8 mezinárodních úmluv Rady Evropy, OSN a Evropské unie v působnosti Ministerstva spravedlnosti. Další návrhy na podpis a ratifikaci úmluv Rady Evropy budou průběžně předkládány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace