MSp: Resort získal desítky milionů z Norských fondů

14.06.2014 20:42

Resort ministerstva spravedlnosti získal na zkvalitnění české justice, vězeňství a další odborný rozvoj Probační a mediační služby 130 milionů korun z Norských fondů

MSp: Resort získal desítky milionů z Norských fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková, ministryně spravedlnosti

Snižování recidivy bývalých vězňů, zkvalitňování praxe při aplikaci alternativních trestů, posilování kvality v oblasti vězeňství, vzdělávání odborných pracovníků nebo rozšíření videokonferencí v oblasti justice jsou hlavní oblasti, kam by tyto prostředky měly směřovat.

130 milionů korun pro českou justici potvrdila dnes podepsaná dohoda mezi Ministerstvem spravedlnosti ČR a Ministerstvem financí, které je v oblasti čerpání Norských fondů zprostředkovatelem celého programu. Projekty budou zahájeny v letošním roce a měly by pokračovat až do dubna 2016.

„Cílem Ministerstva spravedlnosti je, aby projekty byly realizovány maximálně transparentně. Budeme také klást důraz na efektivitu výdajů. Projekty mají velký potenciál přispět k zefektivnění soudních systémů a řešení problémů ve vězeňství“, uvedl Jan Hauser, ředitel odboru evropských programů Ministerstva spravedlnosti ČR.

Tematické oblasti, na které se projekty zaměří, jsou výsledkem vyjednávání resortu ministerstva spravedlnosti s norskou stranou. Ministerstvu spravedlnosti se podařilo při vyjednávání ukázat norským partnerům důležitost rozvoje v oblasti české justice a to jak v investiční části, tak i v oblasti dalšího vzdělávání personálu, ale také práce s odsouzenými s cílem předcházet jejich recidivě.

Prostředky z fondu budou využity například na rekonstrukce některých věznic a zjednodušení návratu vězněných lidí zpět na svobodu pomocí odborných rekvalifikací. Projekty jsou zaměřeny také na zvýšení kvalifikace zaměstnanců Vězeňské služby a Probační a mediační služby včetně vzájemného sdílení zkušeností dobré praxe s norskou stranou v oblasti snižování recidivy a začleňování propuštěných do života společnosti. Česká strana naopak v projektu nabídne svoji dobrou praxi v oblasti uplatňování principů a postupů restorativní justice včetně podpory obětem trestných činů v každodenní praxi Probační a mediační služby.

Součástí projektu budou i programy práce s vybranými kategoriemi odsouzených jako jsou uživatelé návykových látek, pachatelé dopravních nehod a násilných trestných činů. V neposlední řadě se projekty zaměří na ochranu zranitelných skupin vězňů, zejména vězněné cizince. Mezi věznice, kam budou prostředky směřovat, patří Kuřim, Příbram, Opava nebo věznice Nové Sedlo.

Na činnost soudů se orientuje největší samostatný projekt, jenž do resortu přinese necelých 49 milionů korun. Jeho cílem je rozšiřovat možnosti videokonferencí v resortu justice a zefektivnit vzájemnou komunikaci mezi státními zastupitelstvími, soudy a věznicemi. Toho bude dosaženo zejména snížením finančních nákladů na svědečné, znalečné a eskorty osob ve výkonu trestu nebo umístěných ve vazebních věznicích, které vystupují jako svědci v jiných případech, případně na dopravu dalších účastníků soudního řízení k soudu. Bude tak zajištěna i větší bezpečnost, než při převozech účastníků a to jak při vnitrostátním, tak i přeshraničním styku. V neposlední řadě videopřenosy poskytnou i možnost větší ochrany obětí trestných činů.

Finanční prostředky z Norska bude resort justice čerpat prostřednictvím programu Budování kapacit a spolupráce v justici / Nápravné služby včetně alternativních trestů. Ministerstvo spravedlnosti ČR je odborným garantem celého projektu. Norské fondy 2009 – 2014 jsou příspěvkem Norska některým členským státům EU s obecným cílem přispět ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů v Evropském hospodářském prostoru a k posilování bilaterální spolupráce prostřednictvím finančního příspěvku ve vymezených prioritních oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).