MSp: Zpětvzetí stížnosti ve prospěch Pavla Tykače proběhlo v souladu se zákonem

11.02.2014 10:07

Ministerstvo spravedlnosti reaguje na včerejší článek časopisu Týden s názvem Poprask mezi právníky. Autor textu Marek Přibil v něm rozporuje rozhodnutí ministryně spravedlnosti Heleny Válkové o zpětvzetí stížnosti pro porušení zákona ve prospěch Pavla Tykače, kterou podala k Nejvyššímu soudu předchozí ministryně Marie Benešová. Podle autora jde o „nestandardní postup“, který je „na hraně zákona“ a který „by znamenal, že do výsostné agendy justice začínají přímo zasahovat zástupci exekutivy“.

MSp: Zpětvzetí stížnosti ve prospěch Pavla Tykače proběhlo v souladu se zákonem
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministerstvo spravedlnosti takovou interpretaci odmítá.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) vzala stížnost pro porušení zákona zpět po pečlivém prostudování spisu, který je v této věci na Ministerstvu spravedlnosti veden, a přiklonila se tak jak k právnímu názoru vyjádřenému ve zdůvodnění rozhodnutí Ústavního soudu ze dne 16. 7. 2013, kterým byla ústavní stížnost obviněného Pavla Tykače odmítnuta jako nedůvodná, tak k právnímu názoru Nejvyššího státního zastupitelství, které zaujalo v rámci přezkumného řízení.  V neposlední řadě vycházela i z právního rozboru zpracovaného odborem dohledu samotného Ministerstva spravedlnosti, z něhož rovněž jednoznačně vyplynulo zamítavé stanovisko k podání stížnosti.

Trestní řád nikterak nebrání ministru spravedlnosti vzít stížnost pro porušení zákona zpět, byla-li podána předchozím ministrem spravedlnosti. Označením ministr spravedlnosti je v ustanovení paragrafu 266 odstavce 6 trestního řádu nepochybně míněna funkce, nikoliv konkrétní osoba ministra.

Ostatně již v minulosti byla taková interpretace v praxi uplatněna. Například v roce 2010 vzal ministr Jiří Pospíšil zpět stížnost Daniely Kovářové, která ji podala ve prospěch Josefa Blažka a Rudolfa Tesárka odsouzených za krádež 74 milionů korun. I tehdy nebylo podání stížnosti doporučeno experty Ministerstva spravedlnosti a postrádalo souhlasné stanovisko příslušného státního zastupitelství.

Je tedy naprosto nelogické kladení otázky, o jakém rozhodnutí lze v kontextu případu Pavla Tykače uvažovat jako o možném zásahu moci výkonné do moci soudní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče