MŽP: Ministr Brabec dohání resty předchozích vlád

25.06.2014 18:39

Připomínkové řízení čeká nyní novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, kterou Ministerstvo životního prostředí připravilo na základě několikaměsíčního vyjednávání s Evropskou komisí. Ve zkráceném mezirezortním řízení je od pátku 20. června. Upravený návrh předloží ministr Brabec ve středu vládě ČR.

MŽP: Ministr Brabec dohání resty předchozích vlád
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Spolu s návrhem novely obdrží kabinet B. Sobotky přesný harmonogram implementace novely do české legislativy, který je bezpodmínečně nutné dodržet, pokud chceme předejít soudnímu řízení s Evropskou komisí. Novela zákona EIA, se kterou souhlasí Evropská komise, je navíc jedinou a poslední možností, jak předejít okamžitému zastavení investic Evropské unie zejména do dopravních staveb v řádu až 100 mld. korun.

„Evropská komise čeká už 10 let na uvedení českého práva v oblasti EIA do souladu s evropskou směrnicí. Žádná z bývalých vlád nebyla schopna dohodnout se na nové podobě zákona tak, aby zajistila soulad s evropským právem. Současná koaliční vláda má jedinečnou a poslední možnost hrozící postihy odvrátit. V září se novela dostane ke schválení do Poslanecké sněmovny. Aby bylo definitivně zabráněno hrozícím sankcím ze strany Evropské komise, musí novela začít platit od 1. ledna 2015,“ upozorňuje ministr Brabec.

Evropská komise má k české právní úpravě v oblasti EIA dlouhodobě výtky především v oblasti účasti veřejnosti v řízeních navazujících na proces EIA, tedy v územním a stavebním řízení, a dále v oblasti účinného přístupu veřejnosti k soudům. Ministerstvo životního prostředí zapracovalo řešení těchto výtek přímo do zákona EIA, a uvedlo tak celou právní úpravu v oblasti EIA do souladu s evropským právem.

Mezi hlavní změny tak patří rozšíření účasti veřejnosti v procesu povolování záměrů a tzv. coherence stamp, který v navazujících řízeních (územním a stavebním) potvrdí, že nedošlo v průběhu řízení k tak závažným změnám projektu, které by měly významný negativní vliv na životní prostředí. Nově bude stanovisko EIA závazné pro další povolovací orgány a účastníci řízení budou mít možnost se odvolat i proti negativnímu závěru zjišťovacího řízení. Žaloba bude možná i bez předchozí účasti v procesu EIA. Lhůta pro rozhodnutí soudů je omezena na 90 dní.

Ministerstvo životního prostředí souběžně připravuje zásadní koncepční změnu právní úpravy posuzování vlivů na životní prostředí včetně územního a stavebního řízení, která by mohla začít platit už v lednu 2016. Celý systém povolování staveb v České republice je především nutné zjednodušit a zkrátit podobně, jako je tomu v zahraničí. Varianty, jak zjednodušení dosáhnout, předloží ministr Brabec vládě v červenci.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.