MZV: Ministři diskutovali s firmami o nových příležitostech vývozu v důsledku ruských sankcí

23.08.2014 6:29

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek a ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek se dne 21. srpna 2014 v Černínském paláci setkali s českými podnikateli a diskutovali s nimi o dopadech ruských sankcí a příležitostech pro odbyt českých výrobků postižených sankcemi.

MZV: Ministři diskutovali s firmami o nových příležitostech vývozu v důsledku ruských sankcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí

Účelem setkání byla snaha pomoci českým podnikům identifikovat vhodná alternativní teritoria pro vývoz svých produktů, na které se vztahují ruské sankce. Ministerstvo zahraničních věcí proto prostřednictvím svých expertů analyzovalo podmínky na zahraničních trzích, možností růstu trhu a konkurenční postavení. Na základě této analýzy identifikovalo pro jednotlivé sektory perspektivní teritoria pro výrobky, které jsou potenciálně ohrožené sankcemi.

„Naší snahou není se od ruského trhu odvrátit, ale musíme počítat se všemi scénáři. Aktivně proto hledáme alternativní trhy pro obory a výrobky, na které sankce dopadnou. Dnes jsme s podnikateli probrali konkrétní příklady nových odbytišť. Zároveň jsme vybraným zastupitelským úřadům dali pokyn, aby podpořily české firmy při pronikání na nové trhy. Pomoc firmám při zvládnutí této výzvy je zásadní prioritou,“ zdůraznil ministr Zaorálek.

Rovněž podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je hlavním úkolem ministerstva minimalizovat případné ztráty. „Ačkoliv přímé dopady sankcí nejsou z makroekonomického hlediska příliš významné, pro řadu firem orientovaných na ruský trh mohou znamenat vážné problémy. Musíme se proto snažit, aby nedocházelo k  eskalaci současného stavu a hledat odbytiště pro tyto firmy například v zemích bývalého SNS, v Bělorusku, Kazachstánu a v dalších teritoriích,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ministerstvo zahraničních věcí podnikatelům rovněž představilo průběžné odhady možných sankcí na vývoz českých produktů do Ruska.

Odhady budou dále upřesňovány jak ze strany rezortů, tak ze strany podnikatelů, aby vláda měla k dispozici co nejvěrohodnější obraz možných dopadů sankcí na českou ekonomiku. K propadu přímého exportu v důsledku sankcí bude důležité vyčíslit i pokles celkové poptávky v Rusku v důsledku slabého ekonomického růstu, pokles likvidity v bankovním sektoru Ruska a vývoj měnového kurzu.

V současné době ministerstvo zahraničních věcí a ministerstvo průmyslu a obchodu pracují na zintenzivnění aktivit spojených s podporou vývozu. Jedná se o marketingové prezentace a o cesty ministrů a náměstků se zástupci podnikatelů. Zároveň se připravuje společná nabídka služeb prostřednictvím zastupitelských úřadů a kanceláří CzechTrade.

Resorty pod vedením svých ministrů tak plní tak jeden z úkolů, které oběma ministerstvům uložila pracovní skupina zřízená premiérem Bohuslavem Sobotkou. Tato pracovní skupina se mimo jiné zabývá mapováním možných dopadů sankcí a přípravou návrhů krátkodobých a dlouhodobých opatření vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…